Bezlepkové bagely

Bezlepkové bagely

8 bagelů

90 minut

Bagel je americká obdoba našich housek. Kdo jiný by vymyslel pečivo s otvorem uprostřed, kterým může propadnout náplň? A proto se potírá nejrůznějšími pomazánky, dipy či hummusem po obvodu a obkládá tenkými plátky lososa, sýra, šunky, pečeného masa nebo zeleniny. Vyhrajte si s jeho vrchní stranou a posypte ji oblíbenými semínky, mákem či kmínem... A vaše party už nikdy nebude jako dřív.

 

Suroviny:

300 ml teplé vody
85 g másla
490 g bezlepkové mouky
24 g krupicového cukru
1 lžička soli
7 g sušeného droždí
hladká bezlepková mouka na posypání válu
špetka soli na další zpracování
1 lžíce melasy nebo třtinového cukru
1 vejce
50 ml mléka
sezam, mák, kmín, fenykl dle chuti

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vodu a postupně přidejte máslo, mouku, cukr, sůl a nakonec sušené droždí. Zapněte program 10 - Těsto. Po dokončení programu uložte těsto alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout.
  2. Vyklopte ho na pomoučený vál a lehce prohněťte. Ve velkém hrnci uvařte vodu se špetkou soli a melasou či třtinovým cukrem.
  3. Těsto rozdělte na osm stejných dílů. Vytvarujte z každého kouli, zmáčkněte ji naplocho, rukojetí od vařečky vytvořte uprostřed otvor, navlékněte bagel na vařečku a několikrát jí zatočte, aby se otvor uprostřed zvětšil alespoň na 3-4 cm.
  4. Bagely opatrně vložte do vroucí vody a povařte je z každé strany maximálně 1 minutu. Vyjměte je děrovanou naběračkou, nechte okapat a vyskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 200 °C. Vejce rozšlehejte v mléce a potřete povrch všech bagelú. Posypte je semínky dle chuti.
  5. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut dozlatova. Před podáváním nechte krátce vychladnout.

Bezlepkové bagely