Supersemínkový chléb bez lepku

Supersemínkový chléb bez lepku

1 bochník

180 minut

Celozrnné pečivo je zdravější než běžné z bílé mouky, protože obsahuje více vitaminů a minerálních látek. Semínka výživovou hodnotu a zdravotní benefity ještě zvýší. Kombinujte je podle libosti, třeba i s ořechy nebo bylinkami. Bezlepkové těsto se hůře hněte a zpracovává, domácí pekárna ETA Duplica Vital Plus těžkosti vyřeší za vás.

Suroviny:

500 g bezlepkové chlebové mouky
1 lžička sušeného droždí
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce dýňových semínek
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
500 ml vlažné vody
2 lžíce oleje

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny dobře promíchejte v míse. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu a olej a přidejte zbylé suroviny.

Pekárnu nastavte na program 1 - Vital:
Předehřev OFF
Hnětení I 3 minuty
Hnětení II 8 minut
Kynutí I OFF
Hnětení III OFF
Kynutí II 90 minut
Pečení I 70 minut
barva DD
Pečení II OFF

  1. Po upečení vyndejte chleba v nádobě z pekárny a nechte 10 minut chladnout. Poté ho opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.