Bezlepkový chléb s chia semínky

Bezlepkový chléb s chia semínky

 

1 bochník

 

150 minut

 Ať se lepku vyhýbáte ze zdravotních důvodů, nebo z dietních pohnutek, největší oříšek představuje pečivo. Bezlepkové mouky vážou jinak vodu a chovají se odlišně i při pečení, nahradit jimi klasickou mouku s lepkem v těstě jednoduše nelze. Suchý základ pro tento chléb si můžete připravit doma a pak si ho vzít kamkoliv s sebou. Smícháte ho s vlažnou vodou a upečete v troubě, v ETA Pečence nebo domácí pekárně ETA Duplica Vital Plus. Na mlýnku na obilí k robotu Gratus si můžete umlít čerstvou rýžovou, pohankovou i kukuřičnou mouku, chléb bude nadýchanější. 

 

Suroviny:

360 ml vlažné vody 

150 g bramborové mouky

150 g rýžové mouky

80 g pohankové mouky

80 g polohrubé kukuřičné mouky

2½ lžíce sušeného droždí

1 lžíce mletého máku

1 lžíce chia semínek

2 lžíce soli

50 g rozinek podle chuti

máslo na vymazání 

 

ETA Pekárna Vital Duplica 

 

 

Postup:

 

1. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky vlijte vodu, vsypte zbylé suroviny a nastavte program VITAL Plus 1 následovně: 

  • Předehřev: 0FF
  • Hnětení I: 3 minuty
  • Hnětení II: 8 minut
  • Kynutí I: OFF
  • Kynutí III: OFF
  • Kynutí II: 90 minut
  • Pečení I: 70 minut, barva DD
  • Pečení II: OFF 

2. Pokud pekárnu nemáte, vsypte do velké mísy všechny druhy mouky, sušené droždí, mletý mák, chia semínka a sůl, promíchejte, zalijte vodou a uhněťte hladké těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte zhruba 45–60 minut kynout, až zvětší svůj objem. 

 

3. Vykynuté těsto zlehka prohněťte a zapracujte do něj podle chuti rozinky. Přesuňte ho do chlebíčkové formy vymazané máslem, nebo do ošatky a troubu předehřejte na 220 °C. Do spodní části trouby vložte plech. 

 

4. Odpočinutý chléb pečte v chlebíčkové formě nebo ho vyklopte z ošatky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do předehřáté trouby, vlijte na horký plech 50 ml vody a pečte zhruba 45 minut, až chléb zní na poklep dutě. Po 10 minutách snižte teplotu na 175 °C. Upečený chléb vytáhněte a nechte zchladnout. 

 

5. Po upečení v pekárně chléb vyndejte a nechte 10 minut chladnout. Pak ho opatrně vyklopte z nádoby a nechte zcela vychladnout na mřížce.