Bezlepkový chléb s chia semínky

1 bochník
150 minut
Ať se lepku vyhýbáte ze zdravotních důvodů, nebo z dietních pohnutek, největší oříšek představuje pečivo. Bezlepkové mouky vážou jinak vodu a chovají se odlišně i při pečení, nahradit jimi klasickou mouku s lepkem v těstě jednoduše nelze. Suchý základ pro tento chléb si můžete připravit doma a pak si ho vzít kamkoliv s sebou. Smícháte ho s vlažnou vodou a upečete v troubě, v ETA Pečence nebo domácí pekárně ETA Duplica Vital Plus. Na mlýnku na obilí k robotu Gratus si můžete umlít čerstvou rýžovou, pohankovou i kukuřičnou mouku, chléb bude nadýchanější.
Suroviny:
360 ml vlažné vody
150 g bramborové mouky
150 g rýžové mouky
80 g pohankové mouky
80 g polohrubé kukuřičné mouky
2½ lžíce sušeného droždí
1 lžíce mletého máku
1 lžíce chia semínek
2 lžíce soli
50 g rozinek podle chuti
máslo na vymazání
ETA Pekárna Vital Duplica
Postup:
1. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky vlijte vodu, vsypte zbylé suroviny a nastavte program VITAL Plus 1 následovně:
- Předehřev: 0FF
- Hnětení I: 3 minuty
- Hnětení II: 8 minut
- Kynutí I: OFF
- Kynutí III: OFF
- Kynutí II: 90 minut
- Pečení I: 70 minut, barva DD
- Pečení II: OFF
2. Pokud pekárnu nemáte, vsypte do velké mísy všechny druhy mouky, sušené droždí, mletý mák, chia semínka a sůl, promíchejte, zalijte vodou a uhněťte hladké těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte zhruba 45–60 minut kynout, až zvětší svůj objem.
3. Vykynuté těsto zlehka prohněťte a zapracujte do něj podle chuti rozinky. Přesuňte ho do chlebíčkové formy vymazané máslem, nebo do ošatky a troubu předehřejte na 220 °C. Do spodní části trouby vložte plech.
4. Odpočinutý chléb pečte v chlebíčkové formě nebo ho vyklopte z ošatky na plech vyložený pečicím papírem, vložte do předehřáté trouby, vlijte na horký plech 50 ml vody a pečte zhruba 45 minut, až chléb zní na poklep dutě. Po 10 minutách snižte teplotu na 175 °C. Upečený chléb vytáhněte a nechte zchladnout.
5. Po upečení v pekárně chléb vyndejte a nechte 10 minut chladnout. Pak ho opatrně vyklopte z nádoby a nechte zcela vychladnout na mřížce.