Trhací chléb s medvědím česnekem

Možná se stane trhací chléb hitem vašich grilovaček a možná se stane stálicí ve vašem rodinném jídelníčku. Po celý rok si sice nemůžeme vychutnat sezónu medvědího česneku, ale nebojte se improvizovat a namísto směsi s touto skvělou bylinkou použijte různá domácí pesta.
Suroviny:.
TĚSTO:
20 g droždí
1/2 lžičky cukru
230 ml vlažné vody
150 g žitné chlebové mouky
150 g celozrnné špaldové mouky hladké
100 g světlé mouky hladké (pšeničná nebo špaldová)
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
NA PROMAZÁNÍ:
100 g medvědího česneku
1 lžička čerstvého tymiánu (nebo jiná bylinka – např. oregano, bazalka, ...)
80 g olivového oleje
špetka soli
30 g parmezánu
Postup:
1. Droždí rozdrobte do misky, promíchejte s cukrem a zalijte vlažnou vodou. Nechte 15-20 minut vzejít kvásek.
2. V zadělávací míse smíchejte mouky a sůl. Vlijte vzešlý kvásek, olivový olej a nechte robota 10 minut zadělávat těsto. Poté vyndejte hák a mísu zakryjte fólií. Nechte těsto kynout 1-1,5 hodiny.
3. Připravte si směs na potření. Medvědí česnek a lístky tymiánu vložte do mixéru, zalijte olejem a rozmixujte. Přidejte špetku soli, parmezán a promíchejte.
4. Chlebíčkovou formu (o velikosti 23 x 8cm) vyložte pečicím papírem.
5. Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu, krátce propracujte a vyválejte na plát velký asi 50 x 40 cm, silný zhruba 3 mm. Rovnoměrně potřete česnekovým olejem. Nakrájejte na 4 vodorovné pruhy, z nichž odkrajujte asi 7 centimetrové kousky.
6. Obdélníky skládejte po několika kouscích na sebe a vkládejte do vyložené pečicí formy.
7. Pečte při 180 °C 45 minut. Nechte zchladnout a poté vyndejte z formy.