Slané tartaletky s medvědím česnekem

Slané tartaletky s medvědím česnekem

6 kusů

55 minut

Tartaletky většinou známe spíše ve sladkých variantách. Martina Lancingerová však zvolila ne úplně tradiční, ale naprosto skvělou kombinaci s krémovým sýrem a pikantním medvědím česnekem. Díky ovesným vločkám a špaldové mouce mají navíc tartaletky vyšší obsah vlákniny, díky které se budete cítit déle sytí.

Suroviny:

Korpus: 
200 g jemných ovesných vloček
40 g rozdrceného lněného semínka
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
220 ml horké vody
25 g celozrnné špaldové hladké mouky + na pomoučení 

Náplň: 
80 g medvědího česneku
100 g hustého bílého jogurtu
200 g sýru typu Lučina
sůl

můžete dochutit i dalšími bylinkami - například tymiánem nebo bazalkou

Na ozdobení: 
jedlé květy a bylinky
oblíbená semínka
ředkvičky

Postup:

1. Ovesné vločky v míse promíchejte se lněným semínkem a solí. Zalijte olejem a horkou vodou a dobře promíchejte v kuchyňském robotu. Nechte 2-3 minuty odstát a poté zapracujte mouku na zahuštění. 
2. Mezi dlaněmi tvarujte z těsta placičky silné asi 0,5 – 1 cm. Pomoučení pomůže předejít jejich přichycení k formičkám. 
3. Placičkami vyložte košíčky na tartaletky v tloušťce asi 0,5 cm. Tartaletky přendejte na plech a pečte na 170 °C (horkovzduch) 25 minut. Po vyndání z trouby nechte chvíli odpočívat, ale jakmile to půjde, přendejte je na mřížku a nechejte vychladnout (pomozte si například utěrkou a nožem). 
4. Medvědí česnek překrájejte na menší kusy, půjde tak lépe rozmixovat. Vložte do mixéru s jogurtem a mixujte dohladka. Přidejte sýr, špetku soli a zapracujte. 
5. Náplň rozetřete do připravených košíčků a v lednici nechte 5 – 10 minut zatuhnout. 
6. Ozdobte podle své fantazie.