Kvašená zelenina neboli pickles

Kvašená zelenina známá také jako pickles je doslova nabitá enzymy a prospěšnými bakteriemi, které mají příznivý vliv na naše trávení a obranyschopnost. Domácí příprava téhle vitamínové bomby přitom není nijak složitá – ideální pro zpracování přebytků zeleniny, a tím i prodloužení jejich životnosti.
Suroviny:
zelí
mrkev
ředkev
červená řepa
cibule
2 g soli na každých 100 g zeleniny
kmín, křen, česnek, mleté chilli nebo čerstvá feferonka na dochucení dle vaší chuti
Postup:
- Veškerou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky nebo nastrouhejte pomocí kuchyňského robota ETA Gratus.
- Nastrouhanou zeleninu zvažte, přidejte odpovídající množství soli a vámi vybraná dochucovadla, promíchejte a nechejte chvíli odležet. Následně rukama ještě jednou promačkejte a přemístěte do kvašáku či velké sklenice, kde zeleninu zatižte vhodným závažím (například talířkem a sklenicí s vodou) tak, abyste vytlačili všechen vzduch a zelenina byla zcela ponořená ve své šťávě.
- Nechejte kvasit při pokojové teplotě, dokud nebude zelenina měkká a příjemně nakyslá. V závislosti na okolní teplotě i množství zeleniny to trvá zhruba 3–5 dní.
ETA TIP: Hotové pickles skladujte v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Dbejte však na to, aby byla zelenina neustále ponořená ve šťávě. V opačném případě by mohla začít hnít či plesnivět.