Vývar, co je grunt

Vývar, co je grunt

 

6 porcí

 

280 minut 

Kuřecí vývar je lék. Pomáhá nás postavit na nohy nejen při chřipce, ale jistě ho oceníme i při nepříjemných kocovinách. Příprava sice není nijak složitá, ale potřebuje svůj čas. Zkuste tuto klasickou poctivou polévku vylepšit doma vyrobenými nudlemi. Můžete si připravit větší množství a schovat si je do zásoby. 

Suroviny:

Vývar:
3 mrkve

¼ celeru

1 cibule

3 petržele

3 kuřecí skelety

8 kuřecích křídel

5 kuliček nového koření

2 bobkové listy

1 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř
 

Nudle:

250 g polohrubé mouky

4 žloutky

4 lžíce vody

mouka na pomoučení


ETA Gratus s nástavcem hnětací hák, s nástavcem na krájení kostiček a s nástavcem na těstoviny (válení těsta a krájení nudlí)

potravinářská fólie

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Veškerou zeleninu oloupejte. 1 mrkev, 1 petržel a celer nakrájejte na větší kousky. Cibuli rozpůlte. Omyté kosti a křídla dejte do pekáče společně s pokrájenou zeleninou a kořením. Zakápněte olivovým olejem a pečte 45 minut.

 

2. Upečenou zeleninu, kosti a koření přesypte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, opepřete a vařte na mírném stupni 2 až 3 hodiny. Během vaření sbírejte pěnu z povrchu.

 

3. Mezitím připravte těsto na nudle. Do mísy prosejte mouku, osolte, přidejte žloutky a přilijte vodu. S pomocí hnětacího háku robotu Gratus začněte při nízkých otáčkách vypracovávat těsto. Otáčky postupně zvyšujte, dokud těsto není hladké a tvoří kouli. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice. Pokud robot nemáte, hněťte ho ručně.

 

4. Odpočinuté těsto několikrát přehněte a zlehka prohněťte na pomoučené ploše a s pomocí nástavce na válení na robotu Gratus rozválejte na plát. Na kráječi ho rozkrájejte na nudle.

 

5. Vývar přeceďte, z kuřecích kostí a křídel oberte maso a natrhejte ho na menší sousta. Čerstvou mrkev a petržel nakrájejte s pomocí nástavce na krájení kostiček na robotu Gratus. Maso a zeleninu vložte do čistého vývaru a na mírném stupni vařte zhruba 20 minut. Nudle uvařte ve vroucí osolené vodě zhruba 1 minutu, až vyplavou na hladinu. Přesuňte je na talíř, zalijte horkým vývarem a podávejte.