Vývar, co je grunt

6 porcí
280 minut
Kuřecí vývar je lék. Pomáhá nás postavit na nohy nejen při chřipce, ale jistě ho oceníme i při nepříjemných kocovinách. Příprava sice není nijak složitá, ale potřebuje svůj čas. Zkuste tuto klasickou poctivou polévku vylepšit doma vyrobenými nudlemi. Můžete si připravit větší množství a schovat si je do zásoby.
Suroviny:
Vývar:
3 mrkve
¼ celeru
1 cibule
3 petržele
3 kuřecí skelety
8 kuřecích křídel
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Nudle:
250 g polohrubé mouky
4 žloutky
4 lžíce vody
mouka na pomoučení
ETA Gratus s nástavcem hnětací hák, s nástavcem na krájení kostiček a s nástavcem na těstoviny (válení těsta a krájení nudlí)
potravinářská fólie
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Veškerou zeleninu oloupejte. 1 mrkev, 1 petržel a celer nakrájejte na větší kousky. Cibuli rozpůlte. Omyté kosti a křídla dejte do pekáče společně s pokrájenou zeleninou a kořením. Zakápněte olivovým olejem a pečte 45 minut.
2. Upečenou zeleninu, kosti a koření přesypte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte, opepřete a vařte na mírném stupni 2 až 3 hodiny. Během vaření sbírejte pěnu z povrchu.
3. Mezitím připravte těsto na nudle. Do mísy prosejte mouku, osolte, přidejte žloutky a přilijte vodu. S pomocí hnětacího háku robotu Gratus začněte při nízkých otáčkách vypracovávat těsto. Otáčky postupně zvyšujte, dokud těsto není hladké a tvoří kouli. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice. Pokud robot nemáte, hněťte ho ručně.
4. Odpočinuté těsto několikrát přehněte a zlehka prohněťte na pomoučené ploše a s pomocí nástavce na válení na robotu Gratus rozválejte na plát. Na kráječi ho rozkrájejte na nudle.
5. Vývar přeceďte, z kuřecích kostí a křídel oberte maso a natrhejte ho na menší sousta. Čerstvou mrkev a petržel nakrájejte s pomocí nástavce na krájení kostiček na robotu Gratus. Maso a zeleninu vložte do čistého vývaru a na mírném stupni vařte zhruba 20 minut. Nudle uvařte ve vroucí osolené vodě zhruba 1 minutu, až vyplavou na hladinu. Přesuňte je na talíř, zalijte horkým vývarem a podávejte.