S tímto plánem pečení cukroví se už nebudete před Vánoci stresovat

S tímto plánem pečení cukroví se už nebudete před Vánoci stresovat

Drobounké nazdobené cukroví rozličných tvarů a druhů okouzluje na vánočním stole návštěvy i dětské jazýčky. Abyste si pečení užili, dobře si ho rozplánujte. Chcete-li péct s dětmi, vybírejte si jednoduché tvary a těsta, která se nelepí. Počítejte s tím, že děti vykrajování po chvíli přestane bavit, a tak jim zpravidla postačí jedna dávka těsta. Nebo se domluvte s kamarádkou a udělejte si pečicí den se svařákem, povídáním a výměnou osvědčených receptů a triků. Zjednodušte si práci co nejvíce, kuchyňský robot Gratus Kuliner za vás míchá, hnětá, šlehá i mele a využijete ho při přípravě těsta i náplně. Nedocenitelným pomocníkem je i digitální váha s přesností na gramy, například ETA Vital umí měřit i kalorie, ale to při pečení cukroví možná vědět nechcete.


Tento jednoduchý plán vás provede přípravou jednotlivých druhů cukroví týden po týdnu tak, abyste na konci adventu spokojeně a v klidu vyndali napečené druhy na mísu. A Vánoce mohou začít.


 


Konec listopadu

(zhruba od 24. 11.)
 

Promyslete si, co budete letos péct, a udělejte si seznam jednotlivých druhů. Najděte si recepty a vypište si z nich suroviny, které potřebujete koupit, případně formičky a další vybavení, které vám chybí. V následujících dnech si ho kupte, nebo půjčte. Chystáte-li se upéct štólu nebo opilý vánoční dort či pudink, teď je ideální čas, protože potřebují několik týdnů k odležení. Promyslete si také letošní vánoční výzdobu a aranžmá svátečního stolu, abyste si stihli případně objednat látku na ubrus a prostírání nebo jiné dekorace.

 

Připravte si domácí vanilkový cukr – vanilkový lusk vložte do nádoby s moučkovým nebo jemně mletým krupicovým cukrem. Pokud pečete štólu, vyškrábejte dřeň do těsta a do cukru dejte jen prázdný lusk. Za dva týdny ho nádherně ovoní – a přírodně. Podobně můžete ostrouhat kůru z vymačkaného citronu či pomeranče (jen v biokvalitě) a nechat ji usušit. Později ji použijete do těsta nebo krému.


 

1. adventní neděle

(2. 12.)


Než vyrazíte do obchodu, zkontrolujte domácí zásoby, čokoládové polevy a krémy představují ideální způsob, jak zužitkovat různé kousky čokolád a figurek. Pokud se už delší čas chystáte k úklidu kuchyně, teď nastává skvělý čas – zjistíte, co máte, seskupíte různé načaté sáčky k sobě a zpracujete vše do cukroví. Nezapomeňte nakoupit i dostatek pečicího papíru, potravinářské fólie a alobalu.

 

Upečte cukroví, které vyžaduje delší čas k rozležení – zázvorky, perníčky, anýzky... Uložte je do krabic a popište je. Touží-li vaše děti po perníkovém betlému, upečte si ho společně a vystavte třeba u adventního věnce s první zapálenou svíčkou.


 

2. adventní neděle

(9. 12.)

 

Nastává hlavní část pečení. Linecké, vanilkové rohlíčky, sušenky z křehkého těsta, oříškové pečivo, pracny, košíčky... Většina těst chutná lépe po rozležení, chcete-li péct o víkendu, připravte si je ve čtvrtek nebo v pátek večer, nebo v sobotu ráno na nedělní pečení. Pak už jen těsto vyválíte, vykrájíte nebo vytvarujete a upečete. Vychladlé tvary skládejte do krabic a opět si je nezapomeňte popsat. Zatím nic neplňte, krémy by se zkazily a marmeláda vyschla. Přebytečné bílky buď uložte do mrazáku na později, nebo z nich upečte oříškové/klášterní sucharky nebo pusinky či kokosky. Odležet sice nepotřebují, ale čas jim při správném uskladnění na suchém, tmavém, chladnějším místě neublíží.
 


 

3. adventní neděle

(16. 12.)

 

Odložené bílky teď využijete při pečení kokosek, marokánek, florentýnek, pusinek a laskonek. Pokud žádné nemáte a z celých vajec vám zbudou žloutky, uložte je do mrazáku a použijte do vánočky, jen ze žloutků je jemnější a kypřejší. Můžete také začít plnit napečené linecké cukroví marmeládou a přelít polevou. Perníčky nazdobte bílkovou polevou nebo slepte rybízovou zavařeninou. Hotové cukroví skladujte (nejlépe v popsaných) kovových nebo plastových nádobách vyložených pečicím papírem či alobalem na suchém, chladnějším, tmavém místě. Mráz cukroví nevadí, ale vysuší ho, lepší než balkon je při minusových teplotách chladná chodba.

 

Promyslete si menu na sváteční dny a připravte si seznam receptů a surovin, které potřebujete nakoupit.
 


 

4. adventní neděle

(23. 12.)

 

Den před Štědrým večerem upečte vánočku, štrúdl či bábovku podle toho, co na štědrovečerní tabuli obvykle servírujete. I během posledního adventního víkendu stihnete připravit mnoho druhů cukroví – vybírejte si ale nepečené – raw cukroví, čokoládové lanýže, vosí úlky, případně florentýnky či sněhové pusinky. Napečené korpusky a cukroví naplňte krémem a dozdobte.