Tradiční vánočka podle Pavly Stoklasové

Tradiční vánočka podle Pavly Stoklasové

1 větší nebo 2 menší vánočky 

95 minut + kynutí

Na Valašsku vánočka nechyběla ani na stolech těch nejchudších. Původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince. Do těsta často přidávaly peníz a kdo jej z rodiny našel, ten měl být nadcházející rok bohatý, ale také štědrý a zdravý. „Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, na nich se nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré suroviny skladované v lednici nechat nějaký čas před pečením venku, aby získaly pokojovou teplotu,“ zdůrazňuje cukrářka a pekařka Resortu Valachy Pavla Stoklasová.  

 

Suroviny:

500 g hladké mouky
385 g másla
180 g mletého cukru
3 vejce
40 g vanilkového cukru
35 g droždí
250 ml mléka
špetku soli
citronovou kůru
rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor můžou těsto zašednout)
vlašské ořechy (nasekané)
mandle (plátky)
1 dcl rumu

Postup:

1.    Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíte do větší misky a přilijete cca 100 ml vlažného mléka. Pozor: ne horkého! Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut až kvásek “vzejde”. 

2.    Do velké mísy nasypte mouku prosátou a zbavenou nečistot, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.  

3.    Těsto vypracujte pomocí robotu Gratus za využití hnětacího háku.  

Vánočka

4.    Do vypracovaného těsta na závěr přidejte ostatní suroviny: rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy. Pokud chcete mít vánočku skutečně bohatou, můžete přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.   

5.    Hotové těsto nechejte cca 20 minut odpočinout a vykynout.  

6.    Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechejte je ještě chvíli vykynout.  

7.   Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny, položte je pěkně vedle sebe a začněte plést. Vždy svrchu dolů, zleva doprava až k tomu poslednímu, jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí. 

Pletení vánočky

8.    Vánočku nechte ještě cca jednu hodinu nakynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut.

TAJNÝ TIP PAVLY STOKLASOVÉ: Po upečení vánočku ještě potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru), nechte ji úplně vychladnout a můžete porcovat.