Vánočka

Vánočka

 

1 větší nebo 2 menší vánočky

 

95 minut + kynutí

Co by to bylo za Vánoce bez vánočky, tradičního pečiva plného symbolů? Kynuté těsto má domu zajistit bohatství a plodnost tím, jak samo nabývá, spletené copy představují stabilitu a pevné vztahy. Dříve se peklo tolik vánoček, kolik měla domácnost členů, dnes většině lidí stačí jedna – ke snídani nebo jako dezert po večeři na Štědrý den. Pokud netrváte na splétání, upečte ji v domácí pekárně, stačí do nádoby nasypat všechny suroviny a za 3,5 hodiny vytáhnete bochník vánočky.  

Suroviny:

80 g rozinek

4 lžíce rumu

200 ml smetany na vaření

3 žloutky

30 g čerstvého droždí

50 g krupicového cukru

200 g polohrubé mouky

300 g hladké mouky

sůl

1 sáček vanilkového cukru

strouhaná kůra z 1 citronu

špetka mletého muškátového oříšku

100 g másla

1 vejce na potření

100 g mandlí

hladká mouka na pomoučení

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák

pekárna ETA Duplica Vital Plus

špejle

alobal

Postup:

1. Rozinky spařte vroucí vodou, slijte ji a zalijte je rumem. Nechte odležet.

 

2. Smetanu mírně zahřejte, aby byla vlahá. Odlijte dvě třetiny a rozšlehejte v nich žloutky, do zbylé smetany rozdrobte droždí, oslaďte ho, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut.

 

3. Do mísy prosejte obě mouky, osolte je, vmíchejte vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a rozkrájejte navrch máslo. Vlijte kvásek a smetanu se žloutky a vsypte rozinky. Vypracujte hladké nelepivé těsto, dobře to jde hnětacím hákem v kuchyňském robotu Gratus. Nebo můžete použít domácí pekárnu – do nádoby s hnětacími háky vlijte nejprve tekuté a pak vsypte zbylé suroviny a zapněte program těsto. Použít můžete i program 5–Toustový, velikost 1 000 g, barva kůrky střední. Po zvukovém signálu přisypte rozinky a mandle a upečte.

 

4. Vypracované nelepivé těsto poprašte moukou a nechte zhruba 1 hodinu na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

 

5. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu, rozdělte na devět stejných kousků a z každého vyválejte stejně dlouhý pruh. Ze čtyř spleťte základnu vánočky, pak spleťte cop ze tří a nakonec ze dvou a seskládejte jednotlivá patra na sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vánočku propíchněte na obou koncích špejlí, aby se při pečení nesesunula a nechte ji 15 minut kynout. Troubu předehřejte na 170 °C.


6. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova, zhruba 20–30 minut. Vánočka je hotová, jakmile je vytažená špejle suchá. Pokud příliš rychle tmavne, zakryjte ji alobalem.