Griliášové pracny

Griliášové pracny

2 plechy

60 minut

Další staročeské cukroví, které v dnešní době působí jako z pohádky. Jeho příprava je však velmi jednoduchá. Pokud máte doma formičky na pracny po babičce, vytáhněte je a pusťte se do nich.

Suroviny:

360 g loupaných mandlí

500 g moučkového cukru

máslo na vymazání

Postup:

1. Formičky na pracny vymažte máslem. Mandle rozmixujte v mixéru ETA Vital Blend Vaco najemno.
2. V pánvi rozehřejte cukr a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Jakmile zezlátne a je tekutý, vsypte mandle a promíchejte. Nechte přejít varem, ale opatrně, aby griliáš neztmavl a nezhořkl.
3. Griliáš dávkujte lžičkou do vymazaných formiček a pomocí jablka ho do nich vtlačte, abyste si nepopálili prsty. Zhruba po 2 minutách vyklopte pracny a nechte je zchladnout a ztuhnout.