Olžiny dortíčky

2 plechy
65 minut
Kdo byla Olga, podle které se jmenují tahle slepovaná kolečka zdobená datlí, dnes už asi nezjistíme. Recept (a název) pochází od věhlasné prvorepublikové autorky kuchařek Anuše Kejřové a v jednom soustu v sobě snoubí oříšky, punč, mandle a kávu. Nebeské spojení.
Suroviny:
Těsto:
340 g hladké mouky
240 g másla
110 g moučkového cukru
110 g mletých lískových oříšků
špetka mletého badyánu
2 lžíce vinné pálenky
1 žloutek
1 lžíce pomerančové šťávy
1 hrst datlí na ozdobu
mouka na pomoučení
Krém:
100 g mletých mandlí
50 g másla
100 g moučkového cukru
špetka mleté skořice
3 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce punče
Poleva:
50 ml horké kávy
150 g moučkového cukru
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák
plech na pečení
pečicí papír
váleček
Postup:
1. Do mísy prosejte mouku, rozkrájejte navrch máslo a prsty prohněťte na drobenku. Pokud používáte kuchyňský robot Gratus, můžete nasypat všechny suroviny najednou a pomocí hnětacího háku vypracujte hladké pružné těsto.
2. Do mísy s moukou a máslem přisypte cukr, oříšky a badyán, přidejte pálenku, žloutky a pomerančovou šťávu a vypracujte hladké pružné těsto.
3. Troubu předehřejte na 140 °C a těsto vyválejte na pomoučené ploše na plát silný 5 mm. Vykrájejte z něj malá kolečka a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
4. Pečte je v předehřáté troubě zhruba 5 minut, až zezlátnou. Vytáhněte a nechte zchladnout.
5. Na polevu rozmíchejte kávu s cukrem dohladka.
6. Mandle vyšlehejte s máslem a cukrem, vmíchejte skořici, pomerančovou šťávu a punč. Náplní potřete polovinu koleček, slepte je druhou polovinou a přelijte je kávovou polevou. Ozdobte hvězdičkou vykrojenou z datle.