Olžiny dortíčky

Olžiny dortíčky

 

2 plechy

 

65 minut

Kdo byla Olga, podle které se jmenují tahle slepovaná kolečka zdobená datlí, dnes už asi nezjistíme. Recept (a název) pochází od věhlasné prvorepublikové autorky kuchařek Anuše Kejřové a v jednom soustu v sobě snoubí oříšky, punč, mandle a kávu. Nebeské spojení.

Suroviny:

Těsto:

340 g hladké mouky

240 g másla

110 g moučkového cukru

110 g mletých lískových oříšků

špetka mletého badyánu

2 lžíce vinné pálenky

1 žloutek

1 lžíce pomerančové šťávy

1 hrst datlí na ozdobu

mouka na pomoučení

 

Krém:

100 g mletých mandlí

50 g másla

100 g moučkového cukru

špetka mleté skořice

3 lžíce pomerančové šťávy

1 lžíce punče

 

Poleva:

50 ml horké kávy

150 g moučkového cukru

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák

plech na pečení

pečicí papír
váleček 

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku, rozkrájejte navrch máslo a prsty prohněťte na drobenku. Pokud používáte kuchyňský robot Gratus, můžete nasypat všechny suroviny najednou a pomocí hnětacího háku vypracujte hladké pružné těsto.

 

2. Do mísy s moukou a máslem přisypte cukr, oříšky a badyán, přidejte pálenku, žloutky a pomerančovou šťávu a vypracujte hladké pružné těsto.

 

3. Troubu předehřejte na 140 °C a těsto vyválejte na pomoučené ploše na plát silný 5 mm. Vykrájejte z něj malá kolečka a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

 

4. Pečte je v předehřáté troubě zhruba 5 minut, až zezlátnou. Vytáhněte a nechte zchladnout.

 

5. Na polevu rozmíchejte kávu s cukrem dohladka.

 

6. Mandle vyšlehejte s máslem a cukrem, vmíchejte skořici, pomerančovou šťávu a punč. Náplní potřete polovinu koleček, slepte je druhou polovinou a přelijte je kávovou polevou. Ozdobte hvězdičkou vykrojenou z datle.