Medvědí tlapky

2 plechy
55 minut + odležení
Svůj název dostalo tohle oříškové cukroví podle původních formiček, které připomínalo medvědí pracku. Dnes ale můžete těsto vtlačit do libovolných tvarů a upéct si rohlíčky, mušle nebo srdíčka, ale klasika je klasika, znáte to. Pokud chcete, obarvěte kakaem jen polovinu těsta a upečte dvojbarevné tlapky.
Suroviny:
120 g lískových oříšků
330 g polohrubé mouky
240 g moučkového cukru
50 g kakaa holandského typu
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
250 g másla
moučkový a vanilkový cukr na obalení (dle chuti)
máslo na vymazání formiček
kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací metla
stolní mixér ETA Vital Blend
formičky na tlapky (pracny)
plech na pečení
potravinářská fólie
Postup:
1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Ořechy rozprostřete na plech, vložte do vyhřáté trouby a nechte je 10 minut opražit, až zezlátnou a rozvoní se. Vsypte je do utěrky, promněte, aby se zbavily slupky, a rozmixujte je v mixéru ETA Vital Blend najemno.
2. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s cukrem, kakaem a kořením, do směsi rozkrájejte máslo, propracujte prsty na drobenku a uhněťte hladké těsto. Použít můžete hnětací metlu v kuchyňském robotu Gratus a umíchat všechny suroviny najednou.
3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho přes noc do lednice.
4. Formičky vymažte máslem. Druhý den odkrajujte z těsta drobné kousky a vtlačte je do formiček. Troubu předehřejte na 160 °C. Formičky skládejte na plech tak, aby se nepřekrývaly, a pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až začnou tmavnout.
5. Upečené tlapky vyjměte a ještě horké vyklopte a obalte opatrně v moučkovém cukru.