Medvědí tlapky

Medvědí tlapky

 

2 plechy

 

55 minut + odležení

Svůj název dostalo tohle oříškové cukroví podle původních formiček, které připomínalo medvědí pracku. Dnes ale můžete těsto vtlačit do libovolných tvarů a upéct si rohlíčky, mušle nebo srdíčka, ale klasika je klasika, znáte to. Pokud chcete, obarvěte kakaem jen polovinu těsta a upečte dvojbarevné tlapky.

Suroviny:

120 g lískových oříšků

330 g polohrubé mouky

240 g moučkového cukru

50 g kakaa holandského typu

špetka mleté skořice

špetka mletého hřebíčku

250 g másla

moučkový a vanilkový cukr na obalení (dle chuti)

máslo na vymazání formiček

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací metla

stolní mixér ETA Vital Blend

formičky na tlapky (pracny)

plech na pečení
potravinářská fólie 

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Ořechy rozprostřete na plech, vložte do vyhřáté trouby a nechte je 10 minut opražit, až zezlátnou a rozvoní se. Vsypte je do utěrky, promněte, aby se zbavily slupky, a rozmixujte je v mixéru ETA Vital Blend najemno.

 

2. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s cukrem, kakaem a kořením, do směsi rozkrájejte máslo, propracujte prsty na drobenku a uhněťte hladké těsto. Použít můžete hnětací metlu v kuchyňském robotu Gratus a umíchat všechny suroviny najednou.

 

3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho přes noc do lednice.

 

4. Formičky vymažte máslem. Druhý den odkrajujte z těsta drobné kousky a vtlačte je do formiček. Troubu předehřejte na 160 °C. Formičky skládejte na plech tak, aby se nepřekrývaly, a pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až začnou tmavnout.

 

5. Upečené tlapky vyjměte a ještě horké vyklopte a obalte opatrně v moučkovém cukru.