Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

70 kusů

35 minut

Bez vanilkových rohlíčků si umí Vánoce představit jen málokdo. Pokud se však nebráníte drobným změnám, vyměňte tradiční recept po babičce za celozrnnou variantu podle Fitrecepty.info. Nejsou tak sladké a díky vyššímu množství vlákniny vás zasytí, a tak nebudete mít potřebu sníst celý tác na posezení. 

Suroviny:

300 g celozrnné špaldové mouky
100 g mletých vlašských ořechů
200 g másla (pokojové teploty)
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
60 ml javorového sirupu
20 g stévie na obalení

Postup:

  1. Do mísy Gratuse prosejte mouku, přidejte ořechy, máslo, vejce, žloutek a vanilkový extrakt. Pomocí kuchyňského robota promíchejte suroviny do kompaktní hmoty, tu zabalte do potravinové folie a nechejte odležet v lednici, a to nejlépe do druhého dne. 

  2. Následně těsto vyndejte z lednice, prohněťte a rozdělte na 8 zhruba stejných dílů. Z každého dílku vyválejte váleček. Z válečků pak odkrajujte asi 4 cm dlouhé kousky a buď je ohněte do tvaru rohlíčku, nebo použijte k tomu určenou formičku.  

  3. Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170–180 °C asi 10–15 minut. 

  4. Ještě teplé rohlíčky obalujte v sypké stévii, v sušeném rýžovém mléce, nebo chcete-li ve vanilkovém cukru.

Vanilkové rohlíčky

Převzato z Fitrecepty.info.