Vanilkové rohlíčky

Bez vanilkových rohlíčků si umí Vánoce představit jen málokdo. Pokud se však nebráníte drobným změnám, vyměňte tradiční recept po babičce za celozrnnou variantu podle Fitrecepty.info. Nejsou tak sladké a díky vyššímu množství vlákniny vás zasytí, a tak nebudete mít potřebu sníst celý tác na posezení.
Suroviny:
300 g celozrnné špaldové mouky
100 g mletých vlašských ořechů
200 g másla (pokojové teploty)
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
60 ml javorového sirupu
20 g stévie na obalení
Postup:
- Do mísy Gratuse prosejte mouku, přidejte ořechy, máslo, vejce, žloutek a vanilkový extrakt. Pomocí kuchyňského robota promíchejte suroviny do kompaktní hmoty, tu zabalte do potravinové folie a nechejte odležet v lednici, a to nejlépe do druhého dne.
- Následně těsto vyndejte z lednice, prohněťte a rozdělte na 8 zhruba stejných dílů. Z každého dílku vyválejte váleček. Z válečků pak odkrajujte asi 4 cm dlouhé kousky a buď je ohněte do tvaru rohlíčku, nebo použijte k tomu určenou formičku.
- Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170–180 °C asi 10–15 minut.
- Ještě teplé rohlíčky obalujte v sypké stévii, v sušeném rýžovém mléce, nebo chcete-li ve vanilkovém cukru.
Převzato z Fitrecepty.info.