Vanilkové rohlíčky podle Pavly Stoklasové

Vanilkové rohlíčky podle Pavly Stoklasové

100 kusů

60 minut

Podle cukrářky a pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové  je základem dobrého pečení používání kvalitních surovin. “Na nich opravdu nešetřete. Doporučuji použít máslo, je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové a hůř se s ním pracuje,“ říká pekařka.

Mouku před pečením prosívá, aby byla nadýchaná. Velkou roli hraje i kvalita ořechů, které by měly být dobře usušené. „Připravené těsto nechte minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků postupujte co nejrychleji. Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku,“ radí Pavla Stoklasová, která s kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků, na nichž si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v hotelech Lanterna a Horal. 

 

Suroviny:

410 g hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Postup:

  1. Ze všech surovin vypracujte těsto pomocí robotu Gratus a nechejte ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujte. Aby se těsto nezahřívalo, pracujte s ním po částech. 

  2. Pečte 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C.   

  3. Hned po vytažení ještě horké rohlíčky obalujte ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládejte do papírových krabic. Skladujte v chladnu. 

Vanilkové rohlíčky