Kakaovo-ořechová srdíčka
Hledáte chutný, avšak ne tak náročný recept na vánoční cukroví? Vyzkoušejte kakaovo-ořechová srdíčka slepovaná oříškovým krémem od Martiny z profilu Zdravě živená. A nemusíte zůstávat jen při tvaru srdíček, nechte například pomáhat děti, ať si vytvoří tvar, jaký se jim líbí.
Suroviny:
70 g lískových ořechů
80 g moučkového cukru (xylitolu)
100 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové hladké mouky
20 g kakaa
¼ lžičky mleté skořice
1 žloutek
135 g másla
Tmavá čokoláda na polití
Zdravá alternativa nutely na slepování (můžete si vytvořit smícháním oříškového másla s kakaem a čekankovým sirupem)
Postup:
1. Lískové ořechy nasekejte najemno. (I xylitol rozmixujte najemno.) Vsypte do mísy kuchyňského robota, promíchejte s oběma moukami, kakaem a skořicí. Přidejte žloutek, na kostičky pokrájené máslo a pomocí mísící metly zapracujte máslo do moučné směsi. Pak rukama těsto zpracujte do válečku, zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na dvě hodiny.
2. Těsto vyndejte z lednice a nechte asi 5 minut při pokojové teplotě „povolit“. Bude se vám lépe rozvalovat. Těsto rozvalujte na pomoučeném vále pozvolna, aby nepraskalo. Vykrajujte stejný počet srdíček bez vykrojeného středu a s vykrojeným středem. Pokládejte vykrojené tvary na plechy vyložené pečicím papírem.
3. Pečte při 180 °C 8 minut. Nechte vychladnout.
4. Srdíčka s vykrojeným středem tenkými proužky přelijte rozpuštěnou čokoládou a nechte ztuhnout.
5. Srdíčka slepujte oříškovým krémem. V chladu nechte ztuhnout. Poté skladujte v krabici vyložené ubrouskem. Uložte do chladu a temna.