Perníčky s fondánovou polevou Pavly Stoklasové

Perníčky s fondánovou polevou Pavly Stoklasové

200 kusů

120 minut

Receptů na perníčky existuje celá řada a když se nám podaří objevit takový, s jehož výsledky jsme spokojeni, většinou se ho držíme zuby nehty. Pokud ten „váš“ stále ještě hledáte, vyzkoušejte osvědčený recept Pavly Stoklasové, zkušené cukrářky a pekařky z Resortu Valachy. Díky kombinaci pšeničné a žitné mouky vydrží perníčky dlouho měkké. Ke zdobení pak Pavla používá fondánovou polevu, která je velmi praktická – je pevnější, stálejší a neláme se.

Suroviny:

1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
citronová kůra

Poleva na perníčky:
400 g fondánu
1 bílek
8 kapek citronu

Postup:

  1. Mouku prosejte, promíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpusťte Heru, přidejte do ní med a za stálého míchání přiveďte k varu. 

  2. Rozpuštěný tuk s medem vlijte do mouky a metlami Gratusu zamíchejte. Vznikne nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidejte všechna vejce a rozmíchejte. Vypracujte těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Těsto rozdělte na dvě poloviny, zabalte do potravinové fólie a nechte jeden až tři dny odležet.  

  3. Těsto před rozvalováním po částech propracujte na vále, pak vyválejte na 4-5 mm vysokou placku, z které tvořítky vykrajujte různé tvary. Pečte při teplotě 190 °C, po upečení potírejte směsí 1 ks vejce a 1 ks žloutku. 

  4. Po vychladnutí zdobte polevou. Fondánová poleva je praktická – pevnější, stálejší, neláme se, což je zvláště při tvoření jemnějších detailů žádoucí.

Vánoční perníčky