Karamelové laskonky

20 kusů
140 minut
Tradiční český cukrářský zákusek zvládnete snadno připravit i doma. Aby byly laskonky křupavé a zároveň nadýchané, je třeba dobře ušlehat bílky na tuhý sníh, který tvoří tzv. špičky. Šleháním ve vodní lázni je sníh stabilnější a lépe drží tvar i po upečení. Použijte ruční šlehač ETA Lento, který je přenosný a bílky šlehá rovnoměrně. Nejprve začněte při nižších otáčkách a jakmile začne sníh nabývat, zvyšte je, bílky tak pojmou optimální množství vzduchu a sníh bude pevnější.
Suroviny:
Těsto:
3 bílky
165 g krupicového cukru
85 g jemně mletých lískových ořechů
50 g moučkového cukru
Krém:
1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka (375 g)
250 g másla
ruční šlehač ETA Lento
Postup:
1. Uzavřenou konzervu vložte do hrnce s vroucí vodou tak, aby byla celá ponořená, a nechte zhruba 2 hodiny při mírném stupni karamelizovat.
2. Mezitím ušlehejte sníh. Bílky šlehejte s krupicovým cukrem asi 15 minut do hodně tuhé pěny. Misku postavte na hrnec s horkou vodou tak, aby se nedotýkala dna, a šlehejte ve vodní lázni nanejvýš 5 minut, až pěna ještě více zhoustne. Nechte mírně zchladnout, ořechy promíchejte s moučkovým cukrem a lehce zašlehejte do sněhu.
2. Troubu předehřejte na 130 °C. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte do oválku tvar laskonky, případně jej vytvořte přes šablonu. Povrch uhlaďte plochým nožem a pečte 15 minut v předehřáté troubě. Ztlumte teplotu na 80 °C a laskonky při ní dosušte, trvá to zhruba 45 minut až 1 hodinu. Nechte zchladnout v troubě.
3. Zkaramelizované mléko vyjměte, nechte zchladnout a prošlehejte ho s máslem. Obě suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil nebo v něm nevznikly hrudky.
4. Na polovinu vychladlých laskonek naneste pomocí cukrářského sáčku krém a přiklopte druhou polovinou laskonek. Nechte pár hodin odležet a podávejte.