Bezlepkové bagely

Bezlepkové bagely

8 porcí

175 minut 

Ať už držíte bezlepkovou dietu nebo jen chcete ochutnat něco nového, vyzkoušejte bagely z bezlepkové mouky. Bagel je velice oblíbené pečivo zejména v anglicky mluvících zemích a je unikátní především díky prstencovému tvaru. 

Suroviny:

490 g bezlepkové mouky
7 g sušeného droždí
24 g cukru krystal
12 g soli
300 ml teplé vody
85 g másla pokojové teploty
voda
1 PL melasy nebo třtinového cukru
8 g soli
1 vejce
18 g mléka
sezam, mák, kmín, fenykl dle chuti 


pekárna ETA Delicca II

Postup:

1. Do velké nádoby se středními hnětacími háky vkládejte postupně vodu, máslo, mouku, cukr, sůl, a nakonec i sušené droždí. Zapněte program TĚSTO. Po dokončení programu dejte hotové těsto, alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout.
2. Těsto vyndejte z chladničky na moukou vysypaná vál a lehce prohněťte. Rozdělte na 8 stejných dílů. Vytvarujte zploštělá kolečka a pomocí rukojeti od vařečky vytvořte uprostřed otvor, poté bagel nasuňte na vařečku a několikrát jí zatočte, aby se otvor uprostřed zvětšil alespoň na 3-4 cm.
3. Mezitím dejte vařit do velkého hrnce vodu se solí a lžící melasy nebo třtinového cukru. Bagely opatrně vložte do vroucí vody a povařte je z každé strany maximálně minutu. Vyjměte je děrovanou naběračkou, nechejte okapat a poté je vložte na pečicím papírem vyložený plech. Potřete je rozšlehaných vajíčkem s mlékem a posypejte semínky podle chuti. 
4. Pečte dozlatova v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 20-25 minut. Před podáváním nechte krátce vychladnout.