Medové perníčky od prababičky z Vysočiny

Medové perníčky od prababičky z Vysočiny

60 minut

Ještě pořád hledáte recept na ty nejlepší medové perníčky? Pak tu pro vás máme recept naší prababičky z Vysočiny. Její perníčky jsou voňavé jako Vánoce, a navíc má variantu i bez lepku. Tyhle perníčky jsou hned měkké, takže je nemusíte nechávat odležet. Ostatně, možná udělejte rovnou dvě várky. Naše kolegyně Eliška Sobotková a Šárka Dostálová se shodují na tom, že se po nich jen zapráší.

Suroviny:

800 g hladké žitné mouky (pro bezlepkáře 400 g pohankové hladké a 400 g rýžové hladké)
300 g medu (ideálně od místního včelaře)
300 g moučkového cukru
120 g másla 
4 celá vajíčka
2-4 lžičky perníkového koření
2 lžičky jedlé sody
+ celé vajíčko na potření po upečení, nebo 1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření před pečením (obě varianty jsou možné, ne obě zároveň)

 

Postup:

1. Prosátou hladkou žitnou mouku (nebo obě bezlepkové) smíchejte s kořením a sodou. 
2. V hrnci rozšlehejte vejce, přidejte cukr, tekutý med a rozpuštěné zchladlé máslo. Zpracujte v hladké těsto a nechte 24 hodin odležet v ledničce. 
3. Těsto rozválejte asi na 3,5 až 5 mm a vykrájejte formičkami různé oblíbené vánoční motivy, přeneste na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným prostorem mezi perníčky. 
4. Nyní buď potřete v tenké vrstvě směsí žloutku a mléka, nebo rovnou pečte na 170 stupňů cca 6-8 minut (je třeba troubu hlídat). 
5. Po upečení buď potřete celým rozšlehaným vajíčkem, nebo nechte vychladnout. Po vychladnutí uložte do dózy a následně zdobte.

ETA TIP: Jak nazdobit ty nejhezčí perníčky se dozvíte v našem článku.

ETA TIP: Nedokážete odhadnout, na jakou tloušťku máte vyválet těsto? Použít můžete třeba pletací jehlice příslušné. A už nikdy nebudete mít některé perníčky spálené a jiné nedopečené.

ETA TIP: Aby se těsto nelepilo k válečku, použijte pečicí papír. Ten se neroztrhá a nenechá na těstě otisk.

ETA TIP: Je důležité perníčky potřít pouze tenkou vrstvou žloutku a mléka a také dodržet teplotu pečení. Jinak se může stát, že perníčky popraskají, nebo na nich vzniknou tzv. bubliny.

ETA TIP: Nejen začínající pekařky mohou k potírání perníčků použít kromě klasického pírka i kulatý štětec, nebo odličovací tamponek. Ty dokážou zamezit velkému množství žloutkové směsi na perníčcích.