Netradiční využití pečenky

Netradiční využití pečenky

Slávy se pečenka dočkala hned dvakrát – poprvé v roce 1962, když ji ETA představila, a v roce 2014 při obnovení výroby. Praktický čtvercový tvar i skleněná poklice, díky které můžete pozorovat, co se děje uvnitř, zůstaly, přibyly však nové možnosti využití. 

 

Pečenka je elektrický pečicí hrnec, který funguje jako trouba, ale dokáže být až o 80 % úspornější, protože potřebuje nižší příkon a zahřívá menší prostor. Pohodlně v ní připravíte jídlo pro čtyřčlennou rodinu nebo klidně jen pro dva. Hodí se nejen do malých kuchyní, kde není místo pro troubu, ale i na chalupu, do obytného vozu, na kempování nebo třeba na kolej. Připravíte v ní totiž skoro všechno. Věděli jste, co všechno umí? 


 

Pečení

 

Na to mysleli konstruktéři už při vývoji prvního prototypu. Nynější modely mají nádobu z teflonu a do největší verze ETA PečenkaMax se vejde celé kuře i s brambory. Upečete v ní maso, ryby, zeleninu, přílohy i moučníky. Na bábovku využijte středovou formu na moučníky, díky které získá charakteristický kruh uprostřed v netradičním čtvercovém provedení. 

 

Výborně z pečenky chutná i pečená ryba se zeleninou, zapečená zelenina, živánská pečeně, musaka inspirovaná řeckou kuchyní nebo spirálový dort.
 

 

Dušení

 

Dlouhé pomalé pečení a dušení ve vlastní šťávě zajistí masu šťavnatost a propojení chutí. Využít ho však můžete i při přípravě marmelád a zavařenin. 

Díky pečence si budete moci pochutnat i na dušeném hovězím.

 

 

Vaření

 

Podlijete-li suroviny dostatkem tekutin, uvaří se do excelentní měkkosti. V pečence tak můžete vařit polévky, masová a zeleninová jídla z jednoho hrnce i kompoty. Připravit si tak můžete i nálev na nakládané houby nebo kysané zelí. V pečence si můžete uvařit i skvělou bramboračku s pohankou, vynikající toskánskou zeleninovou polévku a zdravou rybí polévku.
 

 

Grilování

 

Na grilovacímu roštu můžete v pečence opékat maso, uzeniny, ryby, zeleninu a ovoce stejně jako na grilu, i když venku třeba prší. Díky cirkulaci vzduchu se potraviny propečou rovnoměrně ze všech stran a zůstanou tak šťavnaté. Drobné kousky můžete napíchnout na špízovou jehlu z nerezové oceli, hodí se pro masové a zeleninové špízy i pro grilované ovoce jako netradiční dezert. 

 

Dále vám jistě zachutná burger s bylinkovým máslem, vegetariánské burgery nebo pastýřský koláč.
 

 

Rozmrazování

 

Ano, i to pečenka zvládne. Můžete v ní upéct či uvařit mražené maso či zeleninu, nebo je jen rozmrazit pro další použití. Dbejte jen na to, aby koření bylo rovnoměrně rozděleno na všech surovinách. 
 

 

Ohřívání

 

Pečenka rovnoměrně udržuje optimální teplotu v nádobě, takže v ní můžete jídlo i ohřát. Pokud vše nesníte, uložte jídlo ve varné nádobě do lednice a pak jen lehce podlijte vodou a za pár minut můžete večeřet. Nezašpiníte tak žádné nádobí navíc.