Bylinkový pstruh v balíčku

Bylinkový pstruh v balíčku

 

4 porce

 

45 minut

Chov sladkovodních ryb má v Čechách dlouhou tradici, a přesto jich konzumujeme méně, než bychom potřebovali. Rybí maso je lehce stravitelné a obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují riziko infarktu a aterosklerózy. Doporučená dávka ryb jsou dvě až tři porce týdně. Kupte si čerstvou rybu, zapečte ji se zeleninou nebo bylinkami v balíčku a překvapí vás, jak libě může vonět a lahodně chutnat. 

Suroviny:

4 pstruzi (á 250–300 g)

200 g hrubozrnné soli 

2 hrsti čerstvých bylin (tymián, rozmarýn, oregano,

hladkolistá petržel, koriandr), ale klidně i víc

1 biocitron

2 stroužky česneku 

2 lžíce olivového oleje

400 g keříčkových rajčat

sůl a čerstvě mletý pepř 

 

ETA Pečenka

 

Postup:

 

1. Pstruhy očistěte a promněte v hrubozrnné soli, abyste je zbavili povlaku na šupinách. Opláchněte je a osušte papírovou utěrkou. 

2. Bylinky nasekejte nahrubo, citron omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo na tenké plátky. Břišní dutinu ryb naplňte směsí bylin, česnekem a plátky citronu, osolte a opepřete a ryby položte na větší kus pečicího papíru (každou zvlášť). 

3. Ryby zakápněte olejem, poklaďte zbylými bylinami a rajčaty, osolte a opepřete a zabalte do papíru tak, aby vznikl balíček. Svažte ho kuchyňským provázkem a položte do nádoby Pečenky, pokud se nevejdou všechny vedle sebe, vyskládejte některé na mřížku. Přiklopte a pečte zhruba 15–20 minut doměkka, přesný čas záleží na velikosti ryby. 

4. Upečená ryba je měkká a maso lze snadno oddělit vidličkou. Balíčky vytáhněte, chvilku počkejte a opatrně rozbalte. Pozor, ať vás neopaří unikající pára.