Burger s bylinkovým máslem

Burger s bylinkovým máslem

 

5 porcí

 

50 minut

Základem dobrého hamburgeru je kvalitní maso. Zapomeňte na připravené placky v supermarketech, umelte si vlastní směs v hrubosti a s podílem tuku podle vaší chuti. Výhodou domácích hamburgerů je také to, že kromě masa můžete využít i nepřeberné množství oblíbené čerstvé zeleniny, která maso v housce trochu odlehčí. Do jejich přípravy se jistě rádi zapojí všichni členové rodiny, z čehož se může stát příjemný rituál nevšedního nedělního oběda.

Suroviny:

1 hrst čerstvých bylinek (hladkolistá petržel, pažitka, koriandr, pár lístků máty a bazalky…)

3 stroužky česneku

150 g másla

500 g hovězího masa (krku, kýty)

sůl a čerstvě mletý pepř

1 červená cibule

1 lžička třtinového cukru

½ lžičky červeného vinného octa

5 plátků anglické slaniny

5 domácích bulek

1 velké rajče

5 plátků sýra (čedar, ementál, gouda)

kečup a majonéza podle chuti

 

ETA Gratus

s mlýnkem na maso

ETA Pečenka

s grilovací mřížkou

pánev

potravinářská fólie

alobal

gril

Postup:

1. Ideálně den předem připravte bylinkové máslo, ale na odležení mu stačí i pár hodin. Máslo vyjměte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Bylinky nasekejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte k máslu. Promíchejte s bylinkami, zabalte do potravinářské fólie, vytvarujte z másla váleček a dejte na 24 hodin ztuhnout do lednice.

2. Z hovězího masa odřežte všechny velké blány, aby burgery nebyly po upečení tuhé. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostičky velké zhruba 2 x 2 cm. Namelte ho na mlýnku ETA Gratus přes hrubší mlecí destičku, osolte, opepřete, zabalte do alobalu a uložte alespoň na 10 minut do ledničky. Směs se tak zpevní a chutě se hezky prolnou. Z vychlazeného masa lehce namočenýma rukama vytvarujte 1 cm vysoké placičky. Jejich velikost by měla odpovídat průměru rozkrojených bulek. Uprostřed je zlehka promáčkněte prstem, aby vznikl důlek a burgery se rovnoměrně propekly.

3. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a na 1 lžíci másla orestujte na mírném stupni. Zhruba po 10 minutách přidejte cukr a vinný ocet. Restujte, dokud šťáva nezkaramelizuje. Plátky slaniny opečte na pánvi z obou stran dokřupava. Masové placky opékejte na rozpáleném grilu 3 minuty z obou stran, nemáte-li gril, můžete je opéct i na grilovací mřížce v pečence. Bulky podélně rozřízněte a řezem dolů položte na gril a opečte je, aby byly krásně křupavé. Pečete-li je v troubě, položte je řeznou stranou nahoru a troubu rozehřejte na 170 °C.

4. Rajče nakrájejte na kolečka. Bulky z obou vnitřních stran potřete dle chuti kečupem či majonézou. Na spodní namazanou polovinu postupně vrstvěte grilované maso, 1 lžičku bylinkového másla, 1 plátek slaniny, 1 plátek sýru, 1 plátek rajčete a na závěr zkaramelizovanou cibuli. Přiklopte druhou půlkou bulky a ihned podávejte.