Spirálový dort

Spirálový dort

 

4 porce

 

90 minut

Dort je možná smělé slovo, ale rozhodně si s jeho přípravou vyhrajete jako se slavnostním dezertem. Nachystejte si ostré škrabky a nože na zeleninu a pozvěte si pomocníky. Ruce navíc se hodí. Jemně naloupaná syrová zelenina pečením zkřehne, ale úplně nezměkne, takže jemně křupe. S křehkým těstem ideální pár. A pokud jste v časové tísni, použijte směle hotové listové těsto, ale vybírejte to s obsahem másla, a ne rostlinných tuků.

Suroviny:

Těsto:
200 g polohrubé mouky
100 g změklého másla
1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu
hladká mouka na pomoučení

Náplň:
200 g zakysané smetany
100 g mozzarelly
2 lžíce dijonské hořčice
1 snítka tymiánu
1 stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 mrkve
3 cukety
1 lilek
1 černý kořen
1 bílá ředkev
4 lžíce olivového oleje
máslo na vymazání formy

ETA Pečenka
ETA Gratus
Pečicí papír
Fazole na pečení

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku, pokrájejte navrch máslo, přidejte jogurt a vypracujte pěkné tvárné těsto. Práci vám usnadní kuchyňský robot Gratus. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte zhruba 30 minut odpočinout v lednici.

2. Mezitím nakrájejte mozzarellu nadrobno a promíchejte ji se smetanou, hořčicí, odrhnutým tymiánem a drceným česnekem. Osolte a opepřete.

3. Mrkev oloupejte, zbylou zeleninu očistěte a nakrájejte podélně škrabkou na dlouhé tenké plátky.

4. Nádobu pečenky vymažte máslem. Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše, vložte do formy a vymačkejte vyšší okraje. Propíchejte ho vidličkou, zakryjte pečicím papírem, zatižte luštěninami a pečte 15 minut. Pokud pečenku nemáte, předpečte těsto v koláčové formě v troubě předehřáté na 180 °C. Z předpečeného těsta odstraňte pečicí papír s fazolemi a nechte ho mírně zchladnout.

5. Koláč potřete ochucenou smetanou se sýrem. Mrkev stočte do ruličky, obtočte plátkem lilku a postavte doprostřed koláče. Rovnoměrně ji obtáčejte ze všech stran plátky zeleniny, až vytvoříte vzor spirály po celé ploše. Zastříkněte olivovým olejem a pečte ještě 30–40 minut dozlatova.