Křehký jablečný koláč (Szarlotka)

 

10 porcí

 

70 minut + odležení

Ač si jsou polština a čeština blízké, ztratit se v překladu není tak těžké. Česká jablková šarlotka představuje jablka zapečená v těstě, polská szarlotka těsto a jablka vrství na sebe odděleně a využívá k tomu křehké těsto. Zkuste jí odolat, zvlášť když je ještě tak krásně nazdobená. Před podáváním posypte moučkovým cukrem a doplňte vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo šlehačkou.

Suroviny:

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla

1 vejce

100 g moučkového cukru

1 lžička vanilkového extraktu

špetka soli

3 lžíce vody

mouka na pomoučení

 

Náplň:

1 kg jablek

50 g krupicového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

3 lžičky kukuřičného škrobu

 

robot ETA Gratus s hnětacím hákem

ETA Pečenka

potravinářská fólie

váleček

Postup:

1. Do mísy robotu prosejte mouku, pokrájejte máslo, přidejte vejce, moučkový cukr, vanilku, sůl a vodu. Vypracujte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice. Pokud nemáte robot, zapracujte nejdříve máslo do mouky nožem, až směs začne připomínat drobenku. Přidejte ostatní suroviny a rychle uhněťte hladké těsto. Nehněťte ho příliš dlouho, ani nenechte suroviny změknout, těsto by bylo po upečení tvrdé.

 

2. Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostky zhruba 1 x 1 cm. Přidejte k nim krupicový cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Promíchejte, přesypte do cedníku na míse, do které bude kapat jablečná šťáva. Nechte zhruba 30 minut stát.

 

3. Odpočinuté těsto rozdělte pomyslně na třetiny, jednu odkrojte a vraťte ji zpět do lednice. Nádobu pečenky vyložte pečicím papírem tak, aby pokrýval její dno. Ze dvou třetin odkrojeného těsta vyválejte na mírně pomoučené ploše čtverec zhruba o 6 cm delší než dno pečenky a vložte ho na připravený papír.

 

4. Na těsto navrstvěte okapaná jablka. Šťávu z jablek smíchejte se škrobem a nalijte na jablka.

 

5. Ze zbylého těsta vyválejte na lehce pomoučené ploše tenký plát a nakrájejte ho na pruhy o šířce zhruba 1 cm. Skládejte je na jablkách do tvaru mřížky. Přiklopte pečenku víkem a pečte zhruba 35–40 minut. Ke konci pečení hlídejte povrch koláče, aby příliš nezhnědnul. Před podáváním nechte alespoň 1 hodinu vychladnout.