Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

 

10 porcí

 

120 minut 

Voňavé borůvky si krásně poleží na nadýchaném těstě pod lehounkou peřinou z drobenky. Slast v každém soustu. Mimo sezonu borůvek můžete použít meruňky, rybíz, nadrobno nakrájené hrušky či jablka nebo švestky.

Suroviny:

 

Těsto

20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)

125 ml vlažného mléka

2 lžíce krupicového cukru

2 vejce

500 g hladké mouky

špetka soli

60 g rozpuštěného másla

mouka na pomoučení

máslo na vymazání formy

 

Náplň

400 g borůvek

1 sáček vanilkového cukru

 

Drobenka

150 g polohrubé mouky

100 g másla

100 g třtinového cukru

 

Eta Pečenka

Postup:

1. Droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka, oslaďte, promíchejte a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

 

2. Zbylé mléko prošlehejte vidličkou s vejci. Mouku prosejte do mísy, osolte, uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj kvásek, máslo a mléko s vejci a vypracujte hladké pružné těsto, až se přestane lepit na stěny mísy a na jeho povrchu se tvoří puchýřky. Zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45 minut. Borůvky propláchněte a nechte okapat v cedníku.

 

3. Vykynuté těsto prohněťte na pomoučené ploše a vyválejte na plát o trochu větší, než je nádoba pečenky. Vymažte ji máslem a vysypte moukou. Přeneste do ní těsto, uhlaďte, vymačkejte mírně zvýšené okraje a posypte borůvkami a vanilkovým cukrem. Pokud nemáte pečenku, můžete koláč upéct v troubě – vytvarujte ho do zvýšeného plechu a troubu předehřejte na 200 °C.

 

4. Na drobenku promněte prsty mouku, máslo a cukr, a jakmile začne tvořit žmolky, zasypte jí borůvky a koláč ihned vložte do pečenky nebo vyhřáté trouby. Pečte zhruba 30 minut dozlatova.