Nakládaná rajčata s česnekem

Nakládaná rajčata s česnekem

 

10 porcí

 

60 minut

Jakmile je ochutnáte, pravděpodobně nepřestanete s uždibováním, než uvidíte dno sklenice, a pak se zastydíte, že jste nic nenechali ostatním. Ušetříme vám zklamání – rajčat naložte opravdu hodně. Nikdy jich nebude dost. Pečením úžasně zesládnou a česnek s tymiánem nechá vyniknout jejich pikantnímu srdci.

 

Suroviny:

2 kg rajčat

2 palice česneku

1 hrst tymiánu

sůl

olivový olej na dolití

ETA Pečenka

Hrnec

4–8 zavařovacích sklenic s víčkem

Postup:

1. Rozhodněte se, jestli chcete nakládaná rajčata ve slupce či nikoliv. Pokud je budete loupat, nařízněte jim slupku kolem dokola, vložte je na 2 minuty do vroucí vody, vyjměte a ponořte do studené vody. Slupku pak lehce sloupnete.

2. Rajčata nakrájejte na poloviny a vyskládejte do nádoby pečenky řezem nahoru. Pečte zhruba 40 minut doměkka. Pokud nemáte pečenku, můžete rajčata upéct na plechu v troubě předehřáté na 180 °C.

3. Česnek oloupejte, utřete se solí a potřete jím upečená rajčata. Zlehka je osolte a posypte nasekaným tymiánem. Přiložte dvě poloviny rajčat k sobě, čímž je spojíte, a skládejte je do sklenic. Zalijte olejem až po okraj, zavíčkujte a skladujte v lednici.