Vánoční koláč Flódni

Vánoční koláč Flódni

 

6 porcí

 

120 minut

Pod názvem Flódni se skrývá křehký vánoční koláč, pocházející z židovské maďarské komunity. Příprava je trochu náročnější, ale hned po prvním soustu se do jeho pečení pustíte rádi znovu. Maková, jablečná, ořechová a švestková náplň jsou odděleny nadýchaným křehkým těstem. Flódni je pastvou nejen pro oči, ale především pro vaše chuťové pohárky. 

Suroviny:

Těsto:

540 g hladké mouky

½ lžičky soli

30 g krupicového cukru

120 g másla

5 žloutků

200 ml vody

1 vejce na potření

150 ml mléka na potření

hladká mouka na pomoučení dle potřeby

 

Maková náplň:

130 g sušených meruněk

2 lžíce krupicového cukru

50 g mletého máku

100 ml bílého vína

150 g meruňkového džemu

 

Jablečná náplň:

3 jablka

3 lžíce krupicového cukru

2 lžíce mleté skořice

½ lžičky mletého hřebíčku

60 g meruňkového džemu

 

Ořechová náplň:

200 g vlašských ořechů

50 ml bílého vína

60 g krupicového cukru

voda dle potřeby

50 g čokolády na vaření

 

Švestková náplň:

200 g sušených švestek

60 g krupicového cukru

300 ml vody

 

robot ETA Gratus

stolní mixér ETA Vital Blend

ETA Pečenka

potravinářská fólie

pečicí papír

vál

váleček

struhadlo
rendlíky

Postup:

1. Nejprve připravte těsto. Do mísy robotu prosejte mouku, osolte ji, oslaďte, rozkrájejte navrch máslo, přidejte žloutky a vodu a uhněťte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. V kuchyňském robotu ETA Gratus to trvá asi 4–5 minut. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice.

2. Mezitím připravte náplně. Všechny suroviny na makovou náplň přiveďte k varu. Vypněte a nechte na horké plotýnce odstát, zhruba 20 minut. Poté směs rozmixujte dohladka, buď ve stolním mixéru Vital Blend nebo tyčovým mixérem. Vraťte zpět do hrnce a pozvolna vařte na mírném stupni, dokud směs nezhoustne (do konzistence řídkých povidel).

3. Na jablečnou náplň oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo. Přimíchejte cukr, koření a džem.

4. Na ořechovou náplň umixujte ořechy, přesypte je do rendlíku, zalijte vínem, přidejte cukr a nechte odpařit alkohol. Jestliže je směs příliš suchá, přilijte tolik vody, aby vznikla pasta. Vypněte, nalámejte do směsi čokoládu, promíchejte a nechte ji rozpustit. Znovu promíchejte.

5. Na švestkovou náplň zalijte sušené švestky vodou, oslaďte je, povařte a nechte zhruba 20 minut odstát a poté rozmixujte dohladka, dobře to jde tyčovým mixérem.

6. Vychlazené těsto vytáhněte z lednice a rozdělte ho na pět stejně velkých dílů, ze kterých postupně vyválejte tenké pláty, které velikostně odpovídají rozměrům pečenky. Pokud se těsto lepí, podsypte ho jemně moukou.

7. Dno pečenky vyložte pečicím papírem, vložte na něj vrstvu těsta, potřete ho makovou náplní a zakryjte druhým plátem těsta. Potřete ho jablečnou náplní a stejným způsobem dále navrstvěte ořechovou a švestkovou náplň, oddělenou vždy plátem těsta, poslední vrstvu tvoří těsto.

8. V mléce rozšlehejte vejce a potřete jím povrch koláče, který na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 45–50 minut, dokud povrch nezezlátne. Před podáváním nechte moučník pár hodin vychladnout.