Honzovy buchty

cca 20 buchet
70 minut + kynutí
Přímo pohádkové buchty neodmyslitelně patří do české kuchyně. Spousty kuchařů a kuchařek mají z jejich přípravy strach, ale s tímto receptem je zvládnete hned napoprvé. Důležité je dobře vypracovat těsto, až se na povrchu tvoří bubliny a odlepuje se od mísy, a pak ho nechat dostatečně vykynout, ale nepřekynout. Zpravidla zdvojnásobí svůj objem a při kynutí potřebuje klid a teplo, žádný průvan. Buchty naplňte buď klasicky tvarohem, nebo neméně oblíbeným mákem s povidly. Uvidíte, že se po nich jenom zapráší.
Suroviny:
Kvásek:
21 g čerstvého droždí (½ kostky)
1 lžíce krupicového cukru
50 ml vlažného mléka
1 lžíce hladké mouky
Těsto:
2 vejce
250 g hladké mouky
špetka soli
40 g krupicového cukru
50 g rozpuštěného másla
50 ml vlahého mléka
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu (z kostky)
1 sáček vanilkového cukru
50 g krupicového cukru
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
1 hrst rozinek
Povidlová náplň s mákem:
200 g povidel
100 g mletého máku
1 lžička strouhaného perníku
olej na vymazání
hladká mouka na podsypání
moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na pomazání
ETA Pečenka
ETA Gratus s hnětacím hákem a nástavcem mlýnek na mák
Postup:
1. Droždí a cukr rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vlažné mléko a mouku a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě to trvá zhruba 10 minut.
2. Oddělte žloutky od bílků. Do větší mísy prosejte mouku, osolte a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého přidejte žloutky, cukr, máslo, mléko a vzešlý kvásek. Těsto hněťte vařečkou alespoň 15 minut nebo hnětacím hákem v robotu Gratus alespoň 5 minut, až je hladké a odlepuje se od stěn mísy. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 1 hodinu.
3. Podle chuti připravte tvarohovou nebo povidlovo-makovou náplň. Smíchejte uvedené suroviny, pokud máte mlýnek na mák, můžete si ho čerstvě umlít.
4. Nádobu pečenky důkladně vymažte olejem. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte ho na plát silný zhruba 1 cm. Rozkrájejte ho na čtverce velké zhruba 5 x 5 cm. Na každý čtverec naneste lžící náplň a zabalte. Spoj těsta důkladně přimáčkněte k sobě. Jednotlivé buchty vkládejte do Pečenky spojem dolů a potřete je ze všech stran rozpuštěným máslem, tak se k sobě nepřilepí. Přikryjte víkem a nechte ještě 20 minut kynout.
5. Zapněte Pečenku a pečte zhruba 20 minut, dokud buchty na povrchu nezezlátnou. Vyklopte je pomocí mřížky a nechte zchladnout. Podávejte pocukrované moučkovým cukrem.