Mini dortíky (Cupcakes)

Mini dortíky (Cupcakes)

 

12 porcí

 

65 minut

Výtečné mrkvové dortíčky si okamžitě zamilujete. Mrkev dodá těstu fantastickou vláčnost a koření lákavé aroma. Oproti mrkvovému dortu je příprava cupcakes nepoměrně kratší a mnohem zábavnější, takže k ní přizvěte i děti. Krém zkuste osladit javorovým sirupem, který mu dodá specifickou vůni.

Suroviny:

Těsto:
1 jablko (zhruba 100 g)
3 mrkve (zhruba 225 g)
175 g polohrubé mouky
špetka soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky drceného hřebíčku
2 vejce
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
160 ml rostlinného oleje
40 g nasekaných vlašských ořechů

Krém:
150 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání
½ lžičky vanilkového extraktu
30 g moučkového cukru

ETA Gratus
ETA Pečenka s grilovacím roštem
12 silikonových formiček
cukrářský sáček na zdobení

Postup:

1. Jablko a mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno. Mouku, sůl, sodu a koření promíchejte v misce.

2. Vejce, cukr, vanilkový extrakt a olej prošlehejte do husté pěny, práci vám usnadní kuchyňský robot Gratus. Přidejte ořechy, jablko a mrkev a důkladně zamíchejte. Vsypte kořeněnou mouku a krátce promíchejte.

3. Silikonové formičky naplňte do dvou třetin těstem. Na dno pečenky vložte grilovací rošt a na něj vyskládejte naplněné formičky. Pečte zhruba 20 minut. Pomocí špejle se přesvědčte, zda jsou správně propečené (špejli zapíchněte do středu těsta a vytáhněte – měla by být suchá nebo jen s pár vlhkými drobečky). Upečené dortíky vyjměte z pečenky, ale ponechte ve formičkách a nechte je zcela vychladnout.

4. Mezitím připravte krém. Mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukr vyšlehejte na hustý krém, dobře to jde v kuchyňském robotu. Cukrářský sáček naplňte krémem a ozdobte vychlazené cupcaky. Uchovávejte v lednici.