Piškotový dort

Piškotový dort

 

10 porcí

 

50 minut + chladnutí

Nadýchaný piškotový dort Victoria sponge cake má za sebou dlouhou historii. Recept se objevil v anglické literatuře už v roce 1615, ale jméno po královně Viktorii, která si ho ráda dopřávala k čaji o páté, získal až o dvě století později. Tradičně se plní malinovým či jahodovým džemem a šlehačkou, ale můžete použít libovolnou zavařeninu nebo smetanový krém podle chuti. Ozdobení čerstvým ovocem mu dodá slavnostní ráz.

Suroviny:

Těsto:
100 g hrubé mouky
¼ lžičky kypřicího prášku
6 vajec
špetka soli
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
strouhaná kůra z 1 biocitronu
40 g rozpuštěného másla
máslo na vymazání

Náplň:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
šťáva z 1 citronu
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce krupicového cukru či dle chuti
150 g jahodového džemu
moučkový cukr na posypání
čerstvé ovoce na ozdobení dortu (maliny, jahody, borůvky)

ETA Pečenka
pečicí papír

Postup:

1. Dno nádoby pečenky vyložte pečicím papírem. Doprostřed umístěte pomocný kužel na pečení a vymažte ho máslem.

2. Mouku prosejte do mísy a smíchejte s kypřicím práškem. Bílky oddělte od žloutků a se špetkou soli z nich ušlehejte tuhý sníh. Zašlehejte do něj cukr, nejprve se trochu povolí, ale pak opět zhoustne a začne se lesknout a tvořit špičky. Postupně jeden po druhém do něj zašlehejte žloutky, vanilkový extrakt a strouhanou citronovou kůru. Opatrně vmíchejte mouku a máslo a hladké těsto vlijte do připravené formy. Uhlaďte povrch a pečte 18–20 minut, až těsto zezlátne. O tom, zda je korpus správně upečený, se přesvědčte pomocí zapíchnuté špejle, která by měla být po vytažení suchá nebo jen s pár drobky.

3. Mezitím připravte krém. V míse prošlehejte mascarpone, smetanu, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a cukr dohladka.

4. Upečený korpus nechte chladnout v pečence 10–15 minut, překlopte ho pomocí hnědého krytu a nechte zcela vychladnout.

5. Vychladlý korpus podélně prořízněte, na spodní díl naneste džem a smetanový krém. Přiklopte vrchní částí korpusu, posypte moučkovým cukrem a ozdobte čerstvým ovocem.