Eintopf aneb dušené hovězí

Eintopf aneb dušené hovězí

 

6 porcí

 

100 minut

Toto německé národní jídlo patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě, Eintopf v překladu znamená jeden hrnec. Zpravidla obsahuje mnoho surovin, které se liší podle toho, ve kterém z 16 regionů Německa zrovna pobýváte. Příprava v jednom hrnci je velmi praktická, protože ušetříte nejen nádobí, ale při vaření se všechny chutě krásně prolnou a výsledkem je výtečná hřejivá polévka či masové ragú.  

Suroviny:

1 kg hovězího masa (kýta, plec, krk)
4 menší mrkve
1 pórek
2 řapíky celeru
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky mleté sladké papriky
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
250 ml suchého červeného vína
400 ml hovězího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
1 bobkový list
1 lžička drceného kmínu
chléb k podávání

ETA Pečenka

Postup:

1. Maso očistěte od blan a nakrájejte na kostky zhruba 2 x 2 cm. Mrkev oloupejte, pórek pečlivě omyjte a společně s celerem nakrájejte na tenké plátky.

2. V nádobě pečenky rozehřejte 1 lžíci oleje a zprudka na něm opečte maso alespoň 3 minuty ze všech stran, aby krásně zhnědlo. Vyjměte ho na talíř.

3. Přilijte zbylý olej a zlehka na něm orestujte zeleninu, zhruba 3 minuty dozlatova. Přisypte sladkou papriku, prolisujte oloupaný česnek a opékejte 2 minuty, až se rozvoní. Přilijte protlak a víno, nechte mírně odpařit alkohol, vložte k zelenině maso, zalijte ho vývarem, lehce osolte a opepřete, vložte bobkový list a drcený kmín a duste zhruba 1 hodinu doměkka. Každých dvacet minut promíchejte.

4. Měkké maso podávejte se zeleninou a omáčkou s křupavým chlebem.