Kuře po baskicku

Kuře po baskicku

 

3 porce

 

85 minut

Baskické kuře je výtečná španělská specialita, která se vaří téměř sama. Suroviny naskládáte do pekáčku a čekáte, až se vše upeče do excelentní měkkosti a výtečné plné chuti. Jejím základem jsou vyzrálá rajčata a papriky, voňavý tymián a samozřejmě kuře. Vybírejte co nejzdravější – farmářské nebo v biokvalitě, v chuti se vám bohatě odmění.

Suroviny:

 

2 kuřecí stehna

1 lžička mleté uzené papriky

½ lžičky mletého chilli

2 snítky tymiánu

sůl a čerstvě mletý pepř

3 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje

1 červená paprika

1 žlutá paprika

4 cibule

90 g choriza

100 g černých oliv bez pecky

400 g konzervovaných krájených rajčat

vařená rýže, bageta nebo pečené brambory k podávání

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Kuřecí stehna rozdělte v kloubech na horní a spodní část. Uzenou papriku, chilli, polovinu drceného tymiánu, špetku soli, prolisovaný česnek a olej promíchejte na marinádu a vmasírujte ji do kousků masa.

 

2. Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky zhruba 3 x 3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Chorizo nakrájejte na plátky. Olivy můžete podélně přepůlit.

 

3. Zeleninu vsypte do nádoby pečenky, lehce promíchejte, posypte zbylým drceným tymiánem, chorizem a olivami a zalijte rajčaty. Kuřecí stehna položte na zeleninu. Pečte 20 minut, maso otočte, přelijte vypečenou šťávou a nechte dopéct zhruba 35–45 minut dozlatova a doměkka. Podávejte s vařenou rýží, čerstvou bílou bagetou nebo pečenými bramborami.