Rybí polévka Halaszlé

2 porce
55 minut
Pod krkolomným názvem se ukrývá hutná rybí polévka zpravidla z několika druhů ryb. Pokud se rozhodnete připravit Halaszlé z kapra, rozhodně použijte i mlíčí a jikry. Dodají polévce výraznější chuť. Mletá červená paprika a cibule jsou nedílnou součástí maďarské kuchyně, a tak nechybí ani v tomto receptu. K její zajímavé chuti se budete rádi vracet po celý rok.
Suroviny:
2 cibule
2 světle zelené papriky
2 červené papriky
2 brambory
350 g rybích filetů
2 lžíce rostlinného oleje
2 stroužky česneku
400 g konzervovaných drcených rajčat
150 ml bílého vína
1 lžíce sladké mleté papriky
½ lžičky mleté uzené papriky
špetka mleté pálivé papriky dle chuti
500 ml rybího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
1 hrst čerstvých bylinek na ozdobu
Postup:
1. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké nudličky, dlouhé zhruba 2 cm. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Filety nakrájejte na velikost sousta.
2. V nádobě Pečenky rozehřejte olej a opékejte cibuli a papriky 3–5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a opékejte další 2 minuty, vlijte rajčata a víno, zaprašte sladkou a uzenou paprikou (dle chuti můžete přisypat i špetku pálivé papriky) a promíchejte. Nechte dusit 10 minut.
3. Přidejte brambory, rybu a rybí vývar a vařte doměkka, zhruba 20 minut. Osolte, opepřete a ozdobte bylinkami podle chuti.