Zapečená zelenina (Ratatouille)

Zapečená zelenina (Ratatouille)

 

4 porce

 

45 minut

 

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm zdánlivě připomínající naše lečo. Na talíři hraje všemi barvami a můžete ho podávat teplý, vlažný i studený. Výborně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale plně vás zasytí i jako samostatný chod. S křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného vína chutná nejlépe na prosluněné terase.

Suroviny:

 

1 snítka rozmarýnu

1 snítka tymiánu

5 zralých rajčat

2 středně velké cukety

1 větší lilek

1 červená paprika

1 žlutá paprika

1 červená cibule

2 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

pár lístků bazalky na ozdobení

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Rozmarýn a tymián nasekejte nadrobno. Rajčata, cukety a lilek nakrájejte na tenké plátky (méně než 0,5 cm). Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 4 x 4 cm. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a oddělte jednotlivé plátky. Česnek oloupejte.

 

2. Do nádoby pečenky vložte všechnu zeleninu, přisypte rozmarýn a tymián, prolisujte česnek, zakápněte olejem a dle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a pečte zhruba 25 minut.

 

3. Nechte lehce zchladnout a jednotlivé porce ozdobte lístky bazalky.