Zapečená zelenina (Ratatouille)

4 porce
45 minut
Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm zdánlivě připomínající naše lečo. Na talíři hraje všemi barvami a můžete ho podávat teplý, vlažný i studený. Výborně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale plně vás zasytí i jako samostatný chod. S křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného vína chutná nejlépe na prosluněné terase.
Suroviny:
1 snítka rozmarýnu
1 snítka tymiánu
5 zralých rajčat
2 středně velké cukety
1 větší lilek
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
pár lístků bazalky na ozdobení
ETA Pečenka
Postup:
1. Rozmarýn a tymián nasekejte nadrobno. Rajčata, cukety a lilek nakrájejte na tenké plátky (méně než 0,5 cm). Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 4 x 4 cm. Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a oddělte jednotlivé plátky. Česnek oloupejte.
2. Do nádoby pečenky vložte všechnu zeleninu, přisypte rozmarýn a tymián, prolisujte česnek, zakápněte olejem a dle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a pečte zhruba 25 minut.
3. Nechte lehce zchladnout a jednotlivé porce ozdobte lístky bazalky.