Bramboračka s pohankou

6 porcí
90 minut
Tato hustá a zdravá polévka patří mezi české klasiky. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A o bramboračce to platí dvojnásob. Příjemně zasytí a zahřeje nejen během zimních dnů. Sušené houby dodají polévce silnou chuť a krásně ji obarví. Díky zahuštění pohankovou moukou si na ní mohou pochutnat i strávníci držící bezlepkovou dietou.
Suroviny:
50 g pohankové lámanky
50 g pohankové mouky
2 hrsti sušených hub
250 ml vody
1 cibule
1 velká mrkev
1 celer
3 velké brambory
50 g másla
2 l zeleninového vývaru
1 menší petržel
2 stroužky česneku
½ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
1 lžička sušené majoránky
1 vejce
ETA Gratus
s mlýnkem na obilí
hrnec
Postup:
1. Pomocí mlýnku ETA Gratus umelte nahrubo pohankovou lámanku. Pohankovou mouku namelte najemno. Houby namočte do vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, ostatní zeleninu oloupejte a pokrájejte nadrobno.
2. Ve větším hrnci restujte na 1 lžíci másla cibuli, mrkev a celer zhruba 5 minut dozlatova. Přesypte na talíře a ve volném hrnci rozehřejte zbylé máslo, zasypte ho pohankovou moukou a na mírném stupni míchejte a usmažte světlou jíšku. Stačí zhruba 3–4 minuty. Za stálého míchání přilévejte po částech horký vývar. Povařte 2 minuty a do hrnce přidejte brambory, houby (včetně vody, ve které jste je namáčeli) a orestovanou zeleninu. Prolisujte česnek a dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Polévku nechte jen mírně probublávat zhruba 20–30 minut, až brambory změknou.
3. Ke konci varu přilijte za stálého míchání rozšlehané vejce. Hrnec odstavte a přisypte pohankovou lámanku, kterou nechte ještě zhruba 20–30 minut dojít. Pokud mezitím polévka vychladne, pouze ji přihřejte, ale už nevařte.