Bramboračka s pohankou

Bramboračka s pohankou

 

6 porcí

 

90 minut

 

Tato hustá a zdravá polévka patří mezi české klasiky. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A o bramboračce to platí dvojnásob. Příjemně zasytí a zahřeje nejen během zimních dnů. Sušené houby dodají polévce silnou chuť a krásně ji obarví. Díky zahuštění pohankovou moukou si na ní mohou pochutnat i strávníci držící bezlepkovou dietou.

 

Suroviny:

 

50 g pohankové lámanky

50 g pohankové mouky

2 hrsti sušených hub

250 ml vody

1 cibule

1 velká mrkev

1 celer

3 velké brambory

50 g másla

2 l zeleninového vývaru

1 menší petržel

2 stroužky česneku

½ lžičky soli

čerstvě mletý pepř 

1 lžička sušené majoránky 

1 vejce

 

ETA Gratus

s mlýnkem na obilí

hrnec

Postup:

1. Pomocí mlýnku ETA Gratus umelte nahrubo pohankovou lámanku. Pohankovou mouku namelte najemno. Houby namočte do vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, ostatní zeleninu oloupejte a pokrájejte nadrobno. 

2. Ve větším hrnci restujte na 1 lžíci másla cibuli, mrkev a celer zhruba 5 minut dozlatova. Přesypte na talíře a ve volném hrnci rozehřejte zbylé máslo, zasypte ho pohankovou moukou a na mírném stupni míchejte a usmažte světlou jíšku. Stačí zhruba 3–4 minuty. Za stálého míchání přilévejte po částech horký vývar. Povařte 2 minuty a do hrnce přidejte brambory, houby (včetně vody, ve které jste je namáčeli) a orestovanou zeleninu. Prolisujte česnek a dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Polévku nechte jen mírně probublávat zhruba 20–30 minut, až brambory změknou. 

3. Ke konci varu přilijte za stálého míchání rozšlehané vejce. Hrnec odstavte a přisypte pohankovou lámanku, kterou nechte ještě zhruba 20–30 minut dojít. Pokud mezitím polévka vychladne, pouze ji přihřejte, ale už nevařte.