Krůtí výpečky s bramborovým knedlíkem plněným bylinkovou nádivkou a cuketové zelí

Česká klasika v netradičním pojetí, odlehčená a plná chuti i živin. Dietnější krůtí maso dodá tělu bílkoviny. Sacharidy jsou zde zastoupeny v podobě bramborových knedlíků, které v sobě ukrývají skvělou bylinkovou náplň se sýrem. Ten je mimochodem zdrojem tuků a bílkovin. Cuketové zelí jídlo nejen příjemně doplňuje, ale potěší dodá našemu tělu vitaminy, enzymy a vlákninu.
Suroviny:.
VÝPEČKY:
800-1000 g krůtího masa ze stehna
3-4 cibule
4-5 stroužků česneku
1 lžička drceného nebo mletého kmínu
sůl
pepř
CUKETOVÉ ZELÍ:
3 cukety – celkem asi 750-800 g
1 velká cibule
2 lžíce olivového oleje
drcený kmín
ocet
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ BYLINKOVOU NÁDIVKOU:
Nádivka:
60 g uvařených brambor (uvařené ve slupce, oloupané)
150 g čerstvého terminovaného sýru typu lučina, palouček apod
bylinky podle chuti
sůl
Těsto:
500 g brambor – asi 450 g vařených brambor ve slupce, oloupaných (varný typ C, příp. B)
170 g polohrubé mouky +na podsypání
2 lžíce bramborového škrobu
1 vejce
sůl
Postup:
1. Maso z krůtích stehen je šťavnatější než prsa, a proto jsou pro přípravu výpečků lepší. Maso nakrájejte na menší kusy (asi 2-3 cm) a vložte do pekáče. Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka, česnek nasekejte najemno a přidejte k masu. Zasypejte kmínem, větší špetkou soli, opepřete a všechno dohromady promíchejte. Podlijte trochou vody, přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 210 °C. Pečte hodinu. Po hodině odklopte, podle potřeby podlijte vodou a vraťte do trouby, aby se maso pěkně opeklo. Pečte takto asi půl hodiny a hlídejte, aby se nevypekla všechna šťáva. Pokud chcete dodat výpeku trochu jemnosti, můžete po dopečení vmíchat 1-2 lžíce másla.
2. Cuketu nastrouhejte nahrubo a nechte půl hodiny v cedníku vykapat. Můžete se mezitím pustit do přípravy knedlíků. Po vykapání cuketu ještě vymačkejte a zbavte přebytečné tekutiny. V širším hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Přidejte cuketu, poprašte asi lžičkou drceného kmínu, osolte a vařte 3-5 minut. Během vaření občas promíchejte. Před koncem vaření ochuťte octem. Bude stačit 1-2 lžíce.
3. Připravte si nádivku do knedlíků. Uvařenou bramboru rozmačkejte v misce vidličkou. Přidejte sýr, najemno nakrájené bylinky a špetku soli. Použila jsem asi 1 lžíci nakrájeného medvědího česneku a 1 lžíci směsi nakrájené petrželky, oregana, tymiánu. Můžete použít i pažitku, bazalku, šalvěj atd. Pokud není zrovna sezóna medvědího česneku, přidejte místo něj ½ lžičky sušeného stroužkového česneku.
4. Pomocí lžičky oddělujte z nádivky množství o něco větší, než je obsah lžičky, resp. rozdělte nádivku na 12 stejných kopečků. Odkládejte si je na plochu pomoučenou polohrubou moukou a poté pomoučenýma rukama vytvarujte kuličky. Knedlíky půjdou lépe plnit. Hmota je ale trochu lepivá, proto, pokud se vám nechce do takové práce, můžete vykrojené kousky vkládat do knedlíků bez vytvarování do kuličky.
5. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na knedlíky.
6. Vychladlé, oloupané brambory prolistujte do mísy nebo nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, vejce a zpracujte těsto. Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na 12 stejných kousků. Z každého pomoučenýma rukama utvořte placičku, zabalte do ní kousek náplně a uválejte rukama do kulatého tvaru.
7. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Přiklopte a vařte 10-12 minut. V polovině vaření obraťte. Uvařené knedlíky přendejte na talíř a nechte chvíli okapat.