Kuřecí piccata s cuketovým orzem

Až zase jednou budete tápat, co připravit z kuřecího masa a nebyla to nuda, vzpomeňte si na italský recept na kuřecí plátky s citrónem a kapary. Kuřecí piccata je rychle hotová a podávat ji můžete s různými druhy příloh – od brambor po těstoviny.
Suroviny:
Kuřecí piccata:
2 kuřecí prsa (celkem asi 400 g)
sůl
hladká mouka
máslo
olivový olej
2 stroužky česneku
50 ml bílého suchého vína
150 ml kuřecího vývaru
3 lžíce citrónové šťávy
hrst kapar
sůl
čerstvě mletý pepř
najemno nakrájená petrželka
Cuketové orzo:
150 g těstovin orzo (nebo tarhoňa)
1 cuketa (200 g)
1 šalotka
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžíce najemno nakrájeného oregana
citrón
sůl
Postup:
1. Kuřecí prsa podélně prokrojte, aby vznikly stejně silné plátky. Maso z obou stran osolte a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte.
2. V pánvi rozehřejte lžíci másla (nejlepší je přepuštěné) a lžíci oleje. Maso opékejte po 3 minutách dozlatova z obou stran. Pak maso přendejte na talíř.
3. Do pánve vsypte najemno nakrájený česnek a na středním stupni míchejte asi půl minuty. Dávejte pozor, aby se nezačal připalovat, protože pak by byl hořký. Podlijte vínem a nechte téměř vypařit.
4. Do pánve vlijte kuřecí vývar s citrónovou šťávou. Přidejte kapary, lehce osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte asi 1-2 minuty na středním stupni.
5. Do pánve vraťte maso a pozvolna vařte asi 2-3 minuty, přičemž v polovině vaření maso otočte.
6. Maso přendejte na servírovací talíř. Do pánve vložte asi lžíci másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Omáčkou přelijte maso na talíři.
7. Orzo vařte v osolené vodě. Cuketu nastrouhejte nahrubo.
8. V pánvi rozehřejte olej. Šalotku nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Z cukety vymačkejte tekutinu a přendejte do pánve spolu s najemno nakrájeným česnekem a nasekaným oreganem. Zastrouhněte citrónovou kůrou cca z ½ většího plodu. Osolte, opepřete a míchejte asi minutu. Podle chuti zakápněte citrónovou šťávou. Podávejte k masu.