Chicken palak

Chicken palak

2 porce

50 minut

Chicken palak je oblíbené indické jídlo, kde se kuře vaří se špenátem v cibuli a rajčatovém kari základu, dokud nezměkne. Martina Lacingerová si pro vás tento recept připravila a výsledkem budete překvapeni jen v dobrém slova smyslu. Pusťte se do toho a ochutnejte tuto netradiční specialitu.

Suroviny:

1 lžíce oleje nebo ghí
1 cibule
1 lžička nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
½ lžičky mleté pískavice
½ lžičky mletého koriandru
1 lžička kurkumy
1 lžička koření tandoori masala (+ ½ lžičky k dokončení)

2 lžíce drcených rajčat
300 g kuřecích prsou
sůl
300 g špenátu
3 lžíce kokosového mléka

Postup:

1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájenou najemno opékejte dozlatova na mírném stupni.
2. Do hrnce přidejte nastrouhaný zázvor, najemno nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a všechno koření. Minutu míchejte, aby se rozvonělo, ale dávejte pozor, aby se nespálilo.
3. Přidejte drcená rajčata, krátce zarestujte a potom zalijte 1,5 hrnku vody (cca 300 – 350 ml). Osolte a přiveďte k varu.
4. Kuřecí prsa nakrájejte na drobné kostky. Když tekutina v hrnci začne vřít, vložte dovnitř maso, promíchejte a přikryjte poklicí. Jde o to, aby se maso rychle zatáhlo. Po chvíli sporák ztlumte a pozvolna duste 30 minut. Po půl hodině vaření by měla tekutina zhoustnout.
5. Než se omáčka vyvaří, připravte si špenátové pyré. Špenát vložte do horké až vroucí vody, zamíchejte, aby ovadl, ale nenechávejte ve vodě moc dlouho. Sceďte a ihned přendejte do ledové vody, aby si špenát zachoval barvu i živiny. Nechte ho chvíli koupat a pak sceďte a vymačkejte přebytečnou vodu – nemačkejte špenát nijak násilně. Trochu vody usnadní mixování.
6. Špenát spolu s kokosovým mlékem rozmixujte najemno. Vložte do hotové omáčky, přidejte asi ½ lžičky koření tandoori masala, prohřejte a servírujte.
7. Podávejte s rýží nebo indickými plackami.