Fajitas

Fajitas

3-4 porce

30 minut
 

"Fajitas" – už název zní dobře. Ještě lépe tohle mexické jídlo vypadá. A chuť? Tak ta je ze všeho nejlepší. Člověk by nevěřil, že tuhle efektivní a efektní hostinu zvládne rodině připravit do půl hodiny. Fajitas můžete podávat s tortillami i s rýží, s guacamole, zakysanou smetanou a rajčatovou salsou.        

Suroviny:.

3 kuřecí prsa

Marináda:
šťáva z 1 limetky (2-3 lžíce)
2 lžíce ananasové šťávy
1 lžíce olivového oleje

2 lžičky worcesterové omáčky
3 stroužky česneku
2 lžičky mletého římského kmínu 
1 lžička mleté uzené papriky
1 lžička sušeného oregana

čerstvě mletý pepř
mleté chilli podle chuti
sůl (pozor přidává se až před tepelnou úpravou) 

Zeleninová směs:

3 velké barevné papriky
1 velká nebo 2 menší červené cibule
olivový olej
sůl


K podávání:
avokádo
zakysaná smetana

rajčatová salsa
tortilly nebo rýže
koriandr
limetka 

Postup:

1. Připravte marinádu na maso – ve větší míse promíchejte limetkovou a ananasovou šťávu, olivový olej, worcester, najemno nasekaný česnek, římský kmín, uzenou papriku, oregano, pepř a chilli podle chuti. Maso ponořte do marinády a nechte přes noc přikryté fólií marinovat.  
2. Půl hodiny před opékáním promíchejte s větší špetkou soli a nechte při pokojové teplotě. 
3. Troubu předehřejte na 150 °C a vložte dovnitř pekáček.
4. Maso vyndejte z marinády a položte na rozpálenou pánev. Opékejte 5 minut z jedné strany a cca 3-4 minuty ze strany druhé. Marinádu, která vám zbyla, vlijte do pekáčku v troubě. Vložte do něj i maso a pečte asi 15 minut. Případně můžete použít pánev s kovovou nebo odnímatelnou rukojetí, kterou lze vložit do trouby.
5. Papriky i cibuli nasekejte na slabé nudličky. V pánvi rozehřejte trochu oleje. Zeleninu vsypte do pánve, osolne a za občasného míchání opékejte asi 5 minut. Zelenina se lépe opeče, pokud ji budete připravovat po částech – stačí nadvakrát
6. Před servírováním nakrájejte maso na plátky. Podávejte s horkou zeleninou, avokádem nebo s guacamole, s tortillami nebo rýží, rajčatovou salsou, zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem. Pro osvěžení přidejte na talířek i nakrájenou limetku.