Trendy v kuchyni: Nažhavte se na grilovací sezónu

Trendy v kuchyni: Nažhavte se na grilovací sezónu

První jarní paprsky nás lákají ven a vyvolávají v nás touhu znovu oprášit činnosti, na které se těšíme celou zimu. Jednou z nich je grilování, které může mít mnoho podob. Jak si jej usnadnit a zároveň si skvěle pochutnat? Vsaďte na kvalitní elektrický gril, se kterým připravíte šťavnaté pochoutky téměř bez námahy.

Elektrický gril je praktický pomocník, na jehož výhody si snadno a rádi zvyknete. Nemusíte si dělat starosti se dřevem, briketami či jiným palivem, ani se potýkat s nepříjemným kouřem linoucím se celým sousedstvím, kterým navíc snadno načichnou všichni zúčastnění. A když vám zrovna vrtkavé jarní počasí nepřeje, můžete bez obav grilovat i v pohodlí domova.

S elektrickým grilem to zvládne každý

Obsluha elektrického grilu je velmi snadná – stačí najít vhodné místo v blízkosti elektrické zásuvky (případně využít výpomoc prodlužovačky) a nechat plotny rozehřát na požadovanou teplotu. Vše je otázkou několika minut.  

Obejdete se bez nutnosti složitého rozdělávání ohně a jeho udržování. Díky tomu je grilování nejen snazší a finančně méně náročné, ale i mnohem bezpečnější, což oceníte zejména v přítomnosti dětí a domácích mazlíčků. 

S pomocí elektrického grilu připravíte potraviny zdravěji – bez nežádoucího přepalování. Pokud grilovací desky disponují nepřilnavou vrstvou, obejdete se také bez přidaného tuku.

Na kvalitním elektrickém grilu snadno připravíte kompletní hostinu. Poradí si s grilováním masa a ryb, stejně jako zeleniny. Hravě na něm opečete třeba i volské oko nebo zapečete plněné panini.

Hladký průběh má také údržba a uskladnění. Nepřilnavé desky jednoduše omyjete a když veškeré komponenty vychladnou, gril uložíte na své místo. V porovnání s klasickými zahradními grily jej zabere nesrovnatelné méně. 

S teplotní sondou má grilování šťávu

Praktickou volbou je elektrický gril 2 v 1 se sklopnými grilovacími deskami, který poslouží také jako výkonný kontaktní gril vhodný zejména pro přípravu masa. Součástí elektrického grilu ETA Torreo je navíc odnímatelná teplotní sonda, která po zapíchnutí zkontroluje teplotu uvnitř pokrmu a na dosažení té požadované vás včas upozorní. Můžete si tak být jistí, že maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, ale zároveň není propečené až příliš, což ocení zejména milovníci rare či medium steaků.

Grilování

Jak správně grilovat na elektrickém grilu?

Pokud to stejně jako my hodláte v nadcházející grilovací sezoně pořádně rozpálit, poradíme vám, jak na elektrickém grilu připravit šťavnaté pochoutky, nad kterými se budou sbíhat sliny vám i vašim hostům.

  • Otevřený gril postavte na rovnou pracovní desku a ujistěte se, že se v okolí nenachází žádné předměty, které by mohly přijít k újmě, nebo by vám při grilování překážely.
  • Gril zapněte a nechejte jej rozehřát na požadovanou teplotu. Pro grilování jsou vhodné spíše vyšší teploty, záleží však na konkrétní potravině.
  • Abyste se vyhnuli připalování, můžete povrch lehce potřít olejem nebo na něj nastříkat olej ve spreji. Pokud však gril disponuje nepřilnavou vrstvou, nebo se chystáte grilovat pokrmy naložené v olejové marinádě, můžete tento krok vynechat.
  • Připravené suroviny položte na rozpálený gril. Nejlepších výsledků dosáhnete s 1–1,5 cm silnými plátky. Když jsou z poloviny opečené, obraťte je pomocí grilovacích kleští či obracečky. Nepoužívejte však kovové náčiní.
  • Pokud připravujete různé druhy potravin za sebou (například maso, ryby a zeleninu), desky mezi jednotlivými chody opatrně očistěte od zbytků. Nejlépe to jde pomocí dřevěné obracečky, stěrky nebo papírové utěrky.
  • Když je vše hotovo, gril vypněte, vypojte ze zásuvky a nechejte jej vychladnout. Grilovací plotny umyjte horkou vodou a saponátem, abyste je zbavili nečistot a mastnoty. Gril poté otřete vlhkou houbičkou.

Detaily, na kterých záleží

Marináda

Chuťově vyvážená marináda dokáže grilované pokrmy pozvednout na vyšší úroveň. Díky marinování dosáhnete lahodných výsledků, ať už grilujete maso, zeleninu nebo třeba tofu. Pokud ještě nemáte svou oblíbenou směs, poradíme vám, jak na to.

Marináda

1. Vsaďte na kvalitní rostlinný olej

Tuk je nositelem chuti, a tak by olej neměl v žádné marinádě chybět. Sáhněte po kvalitních rostlinných olejích vhodných pro tepelnou úpravu. Dobrou službu vám udělá olej řepkový či slunečnicový, z méně tradičních pak například rýžový či arašídový.

2. Sůl nad zlato

Že to bez soli nebude ono, vás nejspíš nepřekvapí. Kromě klasické soli můžete použít také himalájskou či bylinkovou sůl nebo tradiční sójovou omáčku Tamari. 

3. Ať vám to pálí

Chilli dodá marinádě šmrnc. Pokud nejste fanoušky pálivých chutí, nebo hostíte osoby s citlivým zažíváním, přidejte alespoň špetku pepře. Ten kromě zvýraznění chuti pomůže se stravitelností.

4. Využijte bylinky

Bylinky k dochucení vybírejte podle vašich preferencí i podle toho, co chcete marinovat. K rybám ladí svěží chutě rozmarýnu, máty či citronu, k drůbeži se skvěle hodí bazalka a hovězímu masu nejlépe sedí tymián a petržel.

5. Dočkejte času

Aby se chutě pořádně prolnuly, dopřejte marinování čas. Nejlépe uděláte, když necháte připravené suroviny marinovat přes noc. S vakuovačkou ETA Atmos však stíháte i marinování last minute.
Opětovným vakuováním opakovaně vytváří podtlak a zase jej uvolňuje, čímž otevírá póry surovin, a zajistí tak perfektní prolnutí marinády s potravinou. Proces marinování zkrátí z několika hodin na necelou půlhodinu.

 

Pečivo k nakousnutí

Jako přílohu servírujte čerstvé pečivo. Nejlepší službu vám udělá to domácí – jednak chutná mnohem lépe než kupované, jeho složení máte plně pod kontrolou, a navíc je vám dostupné i v neděli, kdy je vaše oblíbené pekařství zavřené. Pokud jste navíc hrdými majiteli domácí pekárny, bude příprava domácího chleba či baget otázkou stisknutí tlačítka. S pomocí pekárny ETA Delicca II bez problémů pohostíte i milovníky zdravé stravy nebo celiaky – celozrnný či bezlepkový chléb zvládá na jedničku.

Domácí pečivo

V domácí pekárně ETA Delicca II připravíte také lahodný domácí jogurt. Ten poslouží jako základ pro chutný jogurtový dresing – stačí přidat trochu soli, bylinek a česneku.