Dýňové nočky

Dýňové nočky

 

4 porce

 

45 minut

Dýně představuje přírodní konzervu, kterou můžete zpracovat na tisíc způsobů. Překvapivě jedním z velmi lahodných, ale téměř neznámých jsou dýňové nočky. Okouzlí vás svou zářivou barvou a následně jemnou chutí, s kterou si výborně rozumí výraznější sýr – ovčí pecorino nebo vyzrálý parmazán.

Suroviny:

500 g brambor

250 g dýňového pyré

150 g špaldové mouky

1 žloutek

4 lžíce olivového oleje

50 g parmazánu nebo pecorina

50 g másla k podávání

sůl a čerstvě mletý pepř

mouka na pomoučení

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím struhadlo a hnětací hák

pánev
pekáč 

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka.

 

2. Pokud nemáte dýňové pyré, připravte si ho: Dýni s tvrdou slupkou oloupejte, měkkou stačí rozpůlit, vydlabat semínka a pokrájet na kostky. Vsypte je do hrnce, zalijte vodou zhruba 2 cm nad dýni a rozvařte doměkka. Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte tyčovým mixérem.

 

3. Uvařené brambory slijte, nechte je mírně zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte. Použít můžete struhadlo na robotu ETA Gratus.

 

4. Brambory promíchejte s dýňovým pyré, moukou a žloutkem a vypracujte hladké těsto. Dobře to jde hnětacím hákem robotu Gratus.

 

5. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu, rozkrojte na čtyři až šest dílů, každý vyválejte do válečku a odkrajujte 2cm kousky. Vidličkou na nich vytvořte vzor a noky opečte v pánvi na rozehřátém tuku dozlatova.

 

6. Troubu předehřejte na 150 °C. Opečené noky přesuňte do pekáče a dopečte v troubě zhruba 5 minut, až změknou. Rozkrájejte na ně máslo, vraťte ještě na 1 minutu do trouby a podávejte sypané sýrem. Podle chuti můžete osolit a opepřit.