Velikonoce na talíři: Tradiční pokrmy den po dni

Velikonoce na talíři: Tradiční pokrmy den po dni

Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům – symbolizují vykoupení, naději a znovuzrození ukřižovaného Krista. Jsou však také svátkem jara a oslavou toho, že se příroda po zimě opět probouzí. A co by to bylo za svátek, kdyby se netočil také kolem jídla?

Velikonoční jídelníček v duchu symbolů

Čtyřicetidenní půst je u konce – podle tradic končí takzvanou Škaredou středou před Velikonocemi, a tak je čas se opět pustit do hodování. Podle lidových tradic se na Škaredou středu servíruje chutné jídlo, které však klame svým vzhledem – prostě je škaredé. Můžete tak připravit třeba bramboráky či buchty, které na talíři jednoduše natrháte. Přesto, že nebudou vypadat úplně vábně, na skvělé chuti jim to nijak neubere.  

Od Zeleného čtvrtka uslyšíte po ulicích chodit chlapce s typickými klapačkami nebo také řehtačkami. Vy si tento den můžete zpestřit přípravou zelenočtvrtečních kynutých jidášů. Ideálně se toto pečivo stočené do tvaru připomínajícího provaz, na němž se Jidáš po zradě Krista oběsil, podává brzy ráno a má zajistit pevné zdraví a ochranu. Jidáše po vytažení z trouby potřete medem. Budou sice lepkavé, ale o to chutnější

Velký pátek je pak dnem ve znamení největšího půstu v roce. Jídlo si nemusíte zcela odpírat, mělo by však být lehké a bezmasé. Výjimkou jsou například ryby. Lidé, kteří si ji dříve nemohli dovolit, zapékali alespoň bramborovou kaši do tvaru rybího těla. Opravdu typickým postním jídlem Velkého pátku ale vždy byla hustá zelňačka s bramborami. Na stole byl k vidění také špenát, různé druhy luštěnin nebo sladké knedlíky, kterými určitě i dnes potěšíte své malé jedlíky. A po obědě je můžete vytáhnout do lesa hledat poklady – v tento den se údajně otevírá země a vydává své ukryté cennosti.

Během Bílé soboty se domem line neodolatelná vůně velikonoční nádivky, které se někdy přezdívá také hlavička, neboť se do ní dříve obíralo maso z jehněčích hlav. Měla by být dostatečně bohatá, aby uspokojila půstem zkoušené chutě – základem je uzené maso, čerstvá vejce a zelené bylinky včetně mladých kopřiv symbolizujících jaro.

Velikonoční nádivka

Pokud máte doma chlapce, je ten správný čas uplést s nimi velikonoční pomlázku z vrbového proutí. Věřte nebo ne, není to žádná věda, existují jednodušší i složitější varianty a s pomocí videí na internetu vám to určitě půjde jako po másle. S děvčaty už naopak můžete připravovat vajíčka: barvit, škrábat, foukat a různě zdobit, ať máte na pondělí připraveno. 

Nedělní Boží hod Velikonoční k bohatě prostřeným stolům láká již svým názvem. Velkorysost hostiny se dříve odvíjela především od toho, co si daná rodina mohla dovolit, nicméně různé druhy mas si v tento den dopřáli téměř všichni. Kromě pečínky nesměl na stole chybět ani sladký velikonoční beránek, který symbolizuje obětování Ježíše Krista.

Mazanec, který je velikonoční obdobou vánočky, má připomínat slunce a blížící se jarní rovnodennost – podle toho se také musí pořádně lesknout. Pro vzácné návštěvy byl navíc bohatě zdoben rozinkami a mandlemi. Kříž, který se na povrchu těsta prořezává před pečením, je připomínkou ukřižování.      

Velikonoční mazanec

Velikonoční pondělí je pak dodnes dnem ve znamení vajíček, která se nejen servírují ve všemožných podobách, ale i rozdávají při takzvané pomlázce (někde také šlehačka, mrskačka či šmigrust). Jsou symbolem nového života a plodnosti. Z vykoledovaných vajec uvařených natvrdo se pak připravuje především vajíčková pomazánka, která se na stolech objevuje ještě několik dní.

Pučálka a osení

K tradičním velikonočním pokrmům patří také pučálka neboli naklíčený hrách. Ten se zprudka opéká na másle a podává se osolený nebo nasladko s rozinkami.

Nezapomeňte na zelené osení – nezbytnou jarní ozdobu v podobě mladého obilí v květináči. Živou dekoraci, která navíc z chleba s máslem vykouzlí opravdovou delikatesu, získáte zasazením pažitky nebo řeřichy.

Rychlost a výkon přenechte kuchyňským robotům

Velikonoce jsou tedy ideální příležitostí to v kuchyni zase pořádně roztočit. Než se však kvapem vrhnete do velkolepých příprav, zastavte se. U našich předků se inspirujte nejen co se konkrétních receptur týká, ale i přístupem k jejich přípravě. Vaření a pečení slavnostních pokrmů totiž vždy bylo pomalým rituálem a příležitostí k rozjímání i rodinným setkáním. Jistě se shodneme na tom, že nám v dnešní zrychlené a uspěchané době oprášení tohoto zvyku jen a jen prospěje.

Abyste si přípravu hostiny mohli náležitě a bez stresu vychutnat, přenechte část práce výkonnému kuchyňskému robotu. Pokud navíc máte děti, zapojte je do procesu přípravy a přenechte jim jednoduché úkony odpovídající jejich věku a schopnostem.  

Nemusíte se přitom bát ani kynutých těst na mazance a jidáše. Základem je těsto dobře propracovat. S tím vám pomůže silný kuchyňský robot s planetárním systémem míchání, který se postará o důkladné stírání surovin i u stěn mísy. Pokud se navíc pouštíte do experimentů z bezlepkové mouky, sáhněte pro speciálním háku na bezlepkové těsto, kterým je vybaven robot ETA Gratus Kuliner, Kalibro  a Vital II

ETA Gratus Kalibro

Co robot v kuchyni dokáže?

Vše v jednom – šlehá, míchá, drtí, hněte, seká i mele a tím jeho dovednosti ještě zdaleka nekončí. S dřinou během příprav (nejen) velikonočních dobrot se tak můžete rozloučit. Hnětení kynutých těst, vyšlehání dokonale tuhého sněhu z bílků i vymíchání těsta na beránka zvládne tenhle multifunkční pracant v mžiku za vás.

Žádné plýtvání! Díky do detailu vyladěné konstrukci v míse nezůstane ani zrníčko mouky a obávat se nemusíte ani cukru přilepeného na dně mísy. Vše bude přesně tam, kde má být – rovnoměrně zapracované do těsta nebo krému.

Jako peříčko – přesně takový bude každý krém i šlehačka, se kterou si robot poradí během chvilinky. Stačí zvolit správnou rychlost.

Jako by se zastavil čas – zatímco robot pracuje za vás, máte spoustu času navíc pro přípravu dalších surovin, průběžný úklid nebo pečlivé studování receptu. Těsto, které byste sami hnětli minimálně půlhodinu, zvládne robot zpracovat během několika minut.

Neomezené možnosti vám poskytne široká paleta příslušenství. Díky praktickým nástavcům se můžete pustit do mletí masa, výroby domácí zmrzliny i těstovin, mletí máku nebo broušení nožů.