Linecký koláč

Býváte ke zdravějším úpravám tradičních receptů poněkud skeptičtí? Linecký koláč podle Fitrecepty.info vás definitivně přesvědčí, že k tomu není žádný důvod. I bez bílé mouky, cukru a hory másla potěší vaše mlsné jazýčky a vyvolává ve vás slastné vzpomínky na dětství strávené u babičky.
Suroviny:
300 g kokosového oleje
520 g celozrnné pšeničné mouky
1 lžička vanilkového extraktu
70 + 20 g medu
3 vejce + 3 žloutky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
750 g nízkotučného tvarohu
20 ml citrónové šťávy
4 větší jablka
2 lžičky skořice
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V míse kuchyňského robota smíchejte kokosový olej, mouku, vanilkový extrakt, 70 g medu, 3 celá vejce a kypřící prášek a vypracujte v robotu kompaktní těsto.
- Oddělte zhruba tři čtvrtiny těsta a rovnoměrně jej rozprostřete na dno a okraje koláčové formy. Pokud není nepřilnavá, raději ji nejprve vymažte tukem.
- V míse smíchejte tvaroh, žloutky, citronovou šťávu a 20 g medu a vše spolu vyšlehejte pomocí robota nebo ručního šlehače.
- Tvarohovou směs naneste na připravené těsto.
- Jablka nakrájejte na tenké plátky, promíchejte je se skořicí a navrstvěte na tvarohovou směs.
- Ze zbylé čtvrtiny těsta vyválejte tenký plát, nakrájejte ho na proužky a vyskládejte je na koláč tak, aby vytvořily mřížku.
- Formu vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut.
Převzato z Fitrecepty.info.