Celozrnný mazanec

Celozrnný mazanec

1 kus

80 + 55 minut

Mazanec má být vláčný a nadýchaný jako jarní vánek. Pokud jste přesvědčeni, že se to s použitím celozrnné mouky nemůže podařit, vyzkoušejte recept podle Fitrecepty.info a nechejte se vyvést z omylu. Zdravější verze tradičního mazance se zvýšeným obsahem vlákniny provoní vaši kuchyň nejen o Velikonocích.

 

Suroviny:

200 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
3 lžíce tekutého medu
100 g jemně mletých ovesných vloček
200 g celozrnné špaldové mouky
špetka soli
2 žloutky a 1 bílek
1 lžička citronové kůry
60 ml kokosového oleje
100 g rozinek
50 g plátků mandlí na posypání

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. Ve vlažném (pozor, ne horkém!) mléce rozmíchejte med a rozdrobené droždí. Zamíchejte, přikryjte čistou utěrkou nebo ubrouskem a dejte chvíli stranou.

  2. Rozinky zalijte vroucí vodou a nechejte je nasáknout.

  3. V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, vločky a sůl. Přidejte vzešlý kvásek, dva žloutky a citronovou kůru a pomocí hnětacího háku nechejte vypracovat hladké těsto.

  4. Po asi 5 minutách hnětení přidejte také kokosový olej a slité rozinky. V hnětení pak pokračujte dalších 5 minut.

  5. Následně těsto přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě asi hodinu kynout.

  6. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a promněte v rukou. Vytvořte souměrný bochánek a přemístěte jej na plech vyložený pečicím papírem. Střed bochánku můžete nůžkami nastřihnout do kříže, jeho povrch pak potřete rozšlehaným bílkem a posypte plátky mandlí.

  7. Mazanec vložte do trouby předehřáté na 165–175 °C a pečte asi 40–45 minut. Zda je těsto upečené i uvnitř, raději ověřte špejlí.

 

Celozrnný mazanec

Převzato z Fitrecepty.info.