Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

2 mazance

1-3 dny kynutí

45 minut pečení

Zkuste si upéct mazanec jinak než obvykle – z těsta na briošky, které obsahuje nejen více vajec a másla, ale je díky tomu také chuťově výraznější, lahodnější a voňavější. A zdaleka to nemusí být jen o Velikonocích, mazanec se skvěle hodí třeba jako nedělní moučník místo vánočky nebo bábovky. I když mazanec patří mezi velikonoční pochoutky a pekl se tradičně na Bílou sobotu, aby si ho o Velikonoční neděli mohli vzít lidé s sebou do kostela a nechat si ho posvětit, je natolik „jedlý“, že by byla škoda péct ho pouze jednou za rok.

Suroviny:

500 g hladké mouky
20 g kvasnic
85 g cukru krupice
35 ml mléka
5 vajec
220 g másla
2 a ½ lžičky soli
100 g mandlových plátků
100 g kandované pomerančové kůry

Postup:

  1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvořte kvásek. Smíchejte ho s moukou a vajíčky, pomocí kuchyňského robota vypracujte těsto a nechte ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidávejte máslo, vmíchejte nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto nechte odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť.
     
  2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujte a pak rozdělte na dva bochníky, které nechte vykynout při pokojové teplotě. Dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud byste totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost.
     
  3. Po vykynutí potřete mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a vložte do vyhřáté trouby – pečte asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
     
  4. Po vytažení z trouby potřete mazanec máslem, nechte vychladnout a můžete podávat. 

TIP šéfkuchaře Resortu Valachy: Do těsta můžete předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.