Boží milosti

Boží milosti

20 kusů

 

60 minut 

 

Smaží se na Velikonoce a po mazanci a beránkovi je to velmi typická velikonoční sladkost. V historii se rozšířila do průběhu celého roku. Smažily se pro šestinedělky, provázely oráče na první orbě a měly obřadní význam při svatbách. Sebou je nosili i poutníci, kteří bloudící koukali mezi škvírami v tomto cukroví a hledali správný směr. Tak je zkuste, ať už bloudíte nebo slavíte. Jsou křupavé a vynikající.

 

Suroviny:

NA TUKOVÉ TĚSTO:

100 g másla

100 g hladké mouky

NA PIVNÍ TĚSTO

270 g hladké mouky

2 žloutky

120 g piva 12°

NA OBALENÍ

moučkový cukr

vanilkový cukr

Postup:

  1. Obě těsta zpracujeme. Pivní těsto rozválíme na větší čtverec. Tukové těsto zformujeme do čtverce asi 12x12 cm, položíme ho na větší čtverec a zabalíme jako do dopisní obálky. Zabalíme do folie a dáme do lednice asi na půl hodiny vychladit.
     
  2. Pak těsto po půl hodině vždy vytáhneme, vyválíme, přeložíme a znovu uložíme. Překládáme tak, že vyválíme jedním směrem dlouhý obdélník asi 1 cm silný, naznačíme si střed a oba konce přeložíme do středu. Pak ještě přeložíme na středu napůl (4 vrstvy). Postup překládání opakujeme 3x. Vždy začínáme válet s hřbetem těsta napravo.
     
  3. Nakonec těsto rozválíme na velký plát asi 50x50 cm a rádýlkem rozkrájíme na čtverce 10x10 cm. Každý čtverec uprostřed ještě několikrát nařízneme. Milosti smažíme ve vysoké vrstvě oleje do růžova.
     
  4. Po usmažení necháme milosti na ubrousku okapat a pak ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.

Další recepty od Petry Burianové najdete v knize Cesta z těsta.