Tradiční boží milosti podle valašského šéfkuchaře

Tradiční boží milosti podle valašského šéfkuchaře

 

15 kusů

1,5 hodiny

Kromě beránka si letos na Velikonoce upečte ještě křehounké a sladké boží milosti. Jejich příprava je snadná a pochutnají si na nich nejen koledníci. Ostatně tohle skvělé cukroví, které se jen rozplývá na jazyku, si můžete připravit kdykoli během roku! Pro vyvážení příjemně sladké chuti si je můžete vychutnat třeba se zakysanou smetanou nebo crème fraîche, dekorované drcenými vlašskými ořechy či k nim popíjet silnou kávu.

Suroviny:

300 g hladké mouky
75 ml smetany na šlehání (33%)
75 ml kysané smetany
50 ml rumu (4 polévkové lžíce)
nastrouhaná kůra z limetky
1 lžička soli
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robota nasypte mouku, přilijte rum, smetanu na šlehání a zakysanou smetanu (alternativou může být podmáslí nebo zákys). Směs nechte propracovat tak dlouho, až se začnou na povrchu tvořit puchýřky. Dochuťte kůrou z limetky a osolte.
     
  2. Pak nechejte těsto asi 1/2 hodiny odstát při pokojové teplotě a znovu vypracujte. Následně nechejte těsto znovu odstát, aby si lepek obsažený v mouce odpočinul a těsto se dalo dobře válet a netrhalo se.
     
  3. Těsto rozválejte na plát tenký asi 2 mm. Z těsta postupně odkrajujte obdélníky o velikosti asi 6x4 cm, do nichž následně udělejte dovnitř nožem dvě rýhy tak, aby okraje těsta zůstaly vcelku.
     
  4. V hrnci rozehřejte olej nebo ghí a obdélníky z těsta do něj postupně vkládejte. Smažte dozlatova zhruba 20 sekund po každé straně, poté jednotlivé kousky vyndejte a hned rozložte na plech pokrytý papírovým ubrouskem. Chvíli počkejte, dokud papír nevsaje přebytečný tuk. Ještě teplé boží milosti pak obalte v moučkovém cukru. Jen tak se cukr dobře vsákne dovnitř. 
     
  5. Jednotlivé kousky obalené v cukru nechejte rozložené na plechu vychladnout. Čerstvé jsou nejkřupavější! 

TIP šéfkuchaře Resortu Valachy: Servírování můžete zpestřit miskou crème fraîche (to koupíte nebo si můžete připravit doma: 1 díl smetany ke šlehání, 1 díl kysané smetany, promíchat, nechat stát v lednici 24 hodin a vyšlehat), do které se boží milosti namáčejí. Do crème fraîche můžete navíc přidat vlašské ořechy nebo med.