Domácí ghí neboli přepuštěné máslo

Ghí neboli přepuštěné máslo je znovuobjevená tradiční potravina, která nabízí mnoho praktických i zdravotních benefitů. Oproti čerstvému máslu vydrží v chladu až několik měsíců a má výrazně lepší tepelnou stabilitu. Přepuštěním se tzv. kouřový bod zvýší z původních 150–180 °C na 200–250 °C. Restovat a smažit tak na něm můžete mnohem zdravěji.
Suroviny:
250 g kvalitního másla (nejlépe v bio kvalitě)
Postup:
- Máslo vložte do hrnce a pomalu přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na minimum tak, aby rozpuštěné máslo jen lehce probublávalo.
- Pomalu táhněte asi 15–20 minut. Na dně hrnce se začne srážet mléčná bílkovina a na povrchu se utvoří bílá pěna, pod níž prosvítá krásně zlatavá tekutina, jejíž vůně připomíná čerstvě připravený popkorn. Dejte však pozor, aby se máslo nepřepálilo – nemělo by se zbarvit do hněda ani mít příliš oříškovou vůni.
- Lžící odeberte pěnu na povrchu a zbylý obsah hrnce přeceďte přes plátýnko, abyste se zbavili usazenin mléčné bílkoviny.
- Následně nechte máslo trochu zchladnout. Ještě mírně teplé jej opět přeceďte přes jemné plátýnko nebo cedník vyložený 2–3 vrstvami gázy. Přelejte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v chladu.