Domácí ghí neboli přepuštěné máslo

Domácí ghí neboli přepuštěné máslo

1 sklenička  

 

30 minut

 

Ghí neboli přepuštěné máslo je znovuobjevená tradiční potravina, která nabízí mnoho praktických i zdravotních benefitů. Oproti čerstvému máslu vydrží v chladu až několik měsíců a má výrazně lepší tepelnou stabilitu. Přepuštěním se tzv. kouřový bod zvýší z původních 150–180 °C na 200–250 °C. Restovat a smažit tak na něm můžete mnohem zdravěji.

 

Suroviny:

250 g kvalitního másla (nejlépe v bio kvalitě)

 

 Postup:

  1. Máslo vložte do hrnce a pomalu přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na minimum tak, aby rozpuštěné máslo jen lehce probublávalo.    

  2. Pomalu táhněte asi 15–20 minut. Na dně hrnce se začne srážet mléčná bílkovina a na povrchu se utvoří bílá pěna, pod níž prosvítá krásně zlatavá tekutina, jejíž vůně připomíná čerstvě připravený popkorn. Dejte však pozor, aby se máslo nepřepálilo – nemělo by se zbarvit do hněda ani mít příliš oříškovou vůni.    

  3. Lžící odeberte pěnu na povrchu a zbylý obsah hrnce přeceďte přes plátýnko, abyste se zbavili usazenin mléčné bílkoviny.  

  4. Následně nechte máslo trochu zchladnout. Ještě mírně teplé jej opět přeceďte přes jemné plátýnko nebo cedník vyložený 2–3 vrstvami gázy. Přelejte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v chladu.

 

Domácí ghí