Největší svátky jara - Velikonoce!

Největší svátky jara - Velikonoce!

Velikonoce jsou původně křesťanským svátkem oslavujícím smrt a vzkříšení Ježíše Krista vycházejícím z židovských svátků pospolitosti Pascha nebo Pesah (česky Pašije). Nicméně v dnešní době už není téměř nikdo, kdo by tyto svátky neslavil, ať je věřící či nikoliv. Křesťanské tradice se spojily s těmi pohanskými a každý si podobně jako v jiné svátky roku přijde na to své. Pár dní volna navíc vám pořádně umožní užít si i přicházejícího jara. 

Velikonoce jsou typické i takzvanými velikonočními proměnami mouky. Ne, nejedná se o žádnou magii, nýbrž o pečení jidášů, mazanců, beránků a dalších dobrot spojených s tímto svátečním obdobím.

Velikonoční týden začíná již Květnou nedělí a vy můžete sváteční týden začít typickou tradicí. Zajděte si s dětmi na procházku a natrhejte kočičky a pokud máte možnost, nechejte si je na květnou neděli posvětit v kostele. Nejedná se zdaleka jen o gesto náboženského významu, nýbrž širokých lidových tradic. Posvěcené kočičky mají zaručit štěstí, zdraví a úrodu. My si však přiblížíme alespoň ty nejdůležitější dny Velikonoc.

Škaredá středa

Lidové tradice říkají, že hospodyně připravovaly na Škaredou středu chutné jídlo, které však klamalo svým vzhledem, bylo jednoduše škaredé. Pokud budete mít chuť, můžete si připravit bramboráky a natrhat je tak, aby opravdu vypadaly nevábně a i přesto jste si na nich pochutnali. Svým ratolestem pak můžete připravit klasické buchtičky s krémem. Těsto však upečte vcelku a následně do talíře natrhejte a zalejte připraveným krémem, abyste dosáhli nevzhledného, ale chutného jídla pro vaše děti. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Zelený čtvrtek

Od Zeleného čtvrtka uslyšíte po ulicích chodit chlapce s typickými klapačkami nebo také řehtačkami. Vy si tento den můžete zpestřit přípravou zelenočtvrtečního pečiva jidášek, jidášů. Ideálně se toto pečivo stočené do tvaru provazu podává brzy ráno a má zajistit pevné zdraví a ochranu. Pokud jej budete připravovat, potřete jej po vytažení z trouby medem. Bude sice lepkavé, ale velmi chutné. Kousek nebo dva vám neuškodí, a pokud Vám zachutnají ještě více, tak to pár minutami na rotopedu určitě spravíte.

Velký pátek

Velký pátek je největším půstem v roce a pokud jej chcete dodržovat, můžete si k obědu připravit rybu. Lidé, kteří si ji dříve nemohli dovolit, zapékali alespoň bramborovou kaši ve formě tvaru ryby. Avšak typickým tradičním postním jídlem Velkého pátku byla hustá zelňačka s bramborami. Často bylo možné na stole vidět také špenát, různé druhy luštěnin nebo sladké knedlíky, kterými určitě i dnes potěšíte své malé jedlíky. A po obědě je můžete vytáhnout do lesa hledat poklady, protože na Velký pátek se údajně otevírá země a vydává své ukryté cennosti.

Bílá sobota

V tento den si zadělejte těsto na velikonoční mazanec, popř. připravte velikonočního beránka, aby vám na druhý den nechyběl na stole. Tradičním jídlem pro den Bílé soboty byla ale pečená velikonoční nádivka. A co obsahovala? Určitě znáte přísloví „Jiný kraj, jiný mrav“, který vystihuje fakt, že ingredience jdoucí do velikonoční nádivky se lišily lokalitou, ve které se právě připravovala. Nicméně mezi hlavní suroviny patřily kousky housek, uzené maso, vejce, česnek a také kopřivy.

Pokud máte doma chlapce, je ten správný čas uplést s nimi velikonoční pomlázku z vrbového proutí. Věřte nebo ne, není to žádná věda, existují jednodušší i složitější varianty a s pomocí videí na internetu vám to určitě půjde jako po másle. S děvčaty už naopak můžete připravovat vajíčka: barvit, škrábat, foukat a různě zdobit, ať máte na pondělí připraveno!

Boží hod velikonoční

Tato neděle je vrcholem celého týdne a váže se k ní také velká štědrost a pohostinnost. Na stole nechybělo drůbeží nebo jehněčí maso. A mnohým z vás podávání jehněčího masa napoví, že v chudších rodinách se podával sladký beránek. Takže pokud v sobotu neusnete na vavřínech, stačí upečeného beránka, popřípadě mazanec vytáhnout na stůl a pochutnat si na něm.

Velikonoční pondělí

Asi nejznámější tradicí je, a určitě to znáte od vás z domu, že chlapci “omlazují” dívky pomlázkou z vrbového proutí, kterou máte připravenou už od soboty. V některých krajích bylo nebo stále je zvykem, že děvčata na oplátku polévají chlapce vodou. Typickým pokrmem Velikonočního pondělí jsou vejce, která si chlapci vykoledují. A pokud vám jich doma skončí moc, nezahálejte a udělejte si z nich výborný vajíčkový salát.